Σκληρά λόγια της Osmani για τον Borrell σχετικά με το θέμα της αστυνομικής δράσης

Σκληρά λόγια της Osmani για τον Borrell σχετικά με το θέμα της αστυνομικής δράσης

Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Vjosa Osmani αντιτάχθηκε σθεναρά σε ορισμένα σημεία της φετινής Έκθεσης Προόδου που έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα επιτεύγματα και τις αποτυχίες του Κοσσυφοπεδίου και ορισμένες στάσεις των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Σε συνέντευξη Τύπου, η Osmani ζήτησε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να υποστηρίξουν τις δράσεις κατά του εγκλήματος και να μην τους αντιταχθούν.

Η Osmani ανέφερε για την Έκθεση της ΕΕ ότι ο αγώνας κατά του εγκλήματος και της διαφθοράς και η έλλειψη ελευθερίας έκφρασης στο βόρειο τμήμα της χώρας είναι προκλητικές για το Κοσσυφοπέδιο. Επικαλούμενη την έκθεση προόδου, η οποία υποδηλώνει ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την καταπολέμηση των εγκληματικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς και των παράνομων διελεύσεων των συνόρων, η Osmani είπε ότι αξιωματούχοι της ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξουν το Κοσσυφοπέδιο σε αυτά τα θέματα στο μέλλον.

«Ζητάμε από όλους τους αξιωματούχους της ΕΕ να παραμείνουν πιστοί σε αυτές τις δηλώσεις, ώστε κάθε φορά που τα όργανα επιβολής του νόμου της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου καταπολεμούν το έγκλημα και το λαθρεμπόριο σε κάθε γωνιά της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένου του βορρά, να έχουμε την υποστήριξη και όχι την αντίθεσή τους», είπε η Osmani.

«Η θέση μου ως προέδρου σε αυτό είναι ήδη ξεκάθαρη. Δεν υπάρχει συμβιβασμός στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς, και αυτό έχει ήδη αποδειχθεί», είπε.

Είπε ότι ελπίζει ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν θα κάνουν «μονομερείς και αβάσιμες δηλώσεις» στο μέλλον, απαντώντας στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell, ο οποίος είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν πρέπει να προβεί σε «μονομερείς ενέργειες» μετά τη δράση της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου κατά του λαθρεμπορίου.

«Ελπίζω ότι στο μέλλον, οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν θα κάνουν μονομερείς και αβάσιμες δηλώσεις, οι οποίες μπορούν μόνο να αυξήσουν τις εντάσεις και να εμποδίσουν τις προσπάθειές μας για το κράτος δικαίου σε κάθε γωνιά του Κοσσυφοπεδίου. Χαίρομαι που υπήρχε προβληματισμός σήμερα. Χαιρετίζω τη δήλωση του κ. Blinken», δήλωσε η Osmani./ibna