Μαυροβούνιο: Η οικονομική ανάκαμψη ταχύτερη από το αναμενόμενο

Μαυροβούνιο: Η οικονομική ανάκαμψη ταχύτερη από το αναμενόμενο

Στο πλαίσιο των τακτικών ετήσιων συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ), αντιπροσωπείες του Υπουργείου Οικονομικών και Κοινωνικής Πρόνοιας (MFSW) και της Κεντρικής Τράπεζας (CBCG) συναντήθηκαν με την Anna Bjerde, Αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, και τον Koen Davidse, Εκτελεστικό Διευθυντή της Ολλανδικής εκλογικής περιφέρειας στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας εκτίμησαν ότι η οικονομική ανάκαμψη του Μαυροβουνίου ήταν ταχύτερη από την αναμενόμενη. Συνεχάρησαν το Μαυροβούνιο για την πρόοδο στη δημοσιονομική εξυγίανση και υποστήριξαν περαιτέρω μέτρα ανάκαμψης και ανάπτυξης, αναφέρει η CBCG στην ανακοίνωση τύπου.

Παρουσιάζοντας τις τρέχουσες επιπτώσεις των επιδόσεων και τα επερχόμενα μέτρα για το καλύτερο βιοτικό επίπεδο του Μαυροβουνίου, ο Υπουργός Οικονομικών και Κοινωνικής Πρόνοιας, Milojko Spajić, επεσήμανε τη σημασία της τεχνικής και επαγγελματικής υποστήριξης της Παγκόσμιας Τράπεζας προς τη χώρα που βρίσκεται πλέον σε καλή θέση.

Ο αντιπρόεδρος Bjerde εξήρε τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής και προσέφερε βοήθεια από εμπειρογνώμονες για το συνταξιοδοτικό σύστημα και τις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης.

«Οι προσπάθειές σας είναι ήδη ορατές φέτος, πρόκειται για ένα εξαιρετικό επίτευγμα. Θα σας υποστηρίξουμε ευχαρίστως», δήλωσε ο Bjerde.

Ο διευθυντής Davidse εξήρε «την εξαιρετική τουριστική περίοδο και την ταχύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη του Μαυροβουνίου». Η Παγκόσμια Τράπεζα αύξησε πρόσφατα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2021 για το Μαυροβούνιο σε σχεδόν 11%.

Ο υπουργός Spajić δήλωσε ότι αναμένεται ακόμη καλύτερο δημοσιονομικό και οικονομικό αποτέλεσμα της χώρας. Υπενθύμισε την οικονομική πτώση του 2020 κατά πάνω από 15% και τη σημαντική ανάκαμψη που καταγράφεται ήδη φέτος.

«Το Μαυροβούνιο σημείωσε μεγάλη επιτυχία σε αυτή την τουριστική περίοδο και κατέγραψε περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ έσοδα σε εννέα μήνες, που ήταν η φετινή πρόβλεψη. Το δημόσιο χρέος μειώνεται και ο στόχος είναι να διαμορφωθεί γύρω στο 78% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους. Τους πρώτους 8 μήνες του τρέχοντος έτους, το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στο 1,2%, όντας ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Πέρυσι ανερχόταν σε σχεδόν 11%, ενώ ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπεται λίγο πάνω από το 3%», διευκρίνισε ο Spajić.

Ο υποδιοικητής της CBCG Nikola Fabris ενημέρωσε για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα μέσα από το πρίσμα των τελευταίων στοιχείων για τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους. Επισήμανε ότι όλοι οι δείκτες τραπεζικών εργασιών κατέγραψαν θετικές τάσεις. Έτσι, σε σύγκριση με το τέλος του 2020, το ενεργητικό των τραπεζών στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 αυξήθηκε κατά 12,5%, τα δάνεια αυξήθηκαν κατά 10,8%, τα κεφάλαια των τραπεζών αυξήθηκαν κατά 6,7% και οι καταθέσεις σχεδόν κατά 18,3%.

Ο υπουργός Spajić παρουσίασε την επικείμενη δέσμη μέτρων από το πρόγραμμα “Ευρώπη Τώρα” για την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Τόνισε ότι, μεταξύ άλλων, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από 250 σε 450 ευρώ. Οι υφιστάμενες υψηλές εισφορές για τον φόρτο εργασίας θα μειωθούν σχεδόν στο μισό και θα ανακουφίσουν την οικονομία, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των μισθών των εργαζομένων του Μαυροβουνίου κατά περίπου 17,5%. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε την ιδέα της διοργάνωσης μιας περιφερειακής συνάντησης για την παρουσίαση των πλεονεκτημάτων των μέτρων “Europa Now” για τη βελτίωση των προτύπων. Ο Αντιπρόεδρος Bjerde σημείωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα μπορούσε να συνεισφέρει την τεχνογνωσία της σε μια τέτοια εκδήλωση.

Οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας εξέφρασαν την πλήρη ετοιμότητά τους να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Μαυροβούνιο./ibna