Κροατία: O Aladrović δήλωσε ότι ο νέος νόμος θα ρυθμίσει καλύτερα ορισμένα θέματα

Κροατία: O Aladrović δήλωσε ότι ο νέος νόμος θα ρυθμίσει καλύτερα ορισμένα θέματα

Ο νέος εργασιακός νόμος θα προσπαθήσει να μειώσει όλες τις μορφές επισφαλούς εργασίας, αδήλωτης εργασίας και αθέμιτου ανταγωνισμού, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Συνταξιοδοτικού Συστήματος Josip Aladrović σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοτηλεόραση HRT το βράδυ της Τρίτης.

Υπολογίζεται ότι 30-40.000 εργαζόμενοι, κυρίως νέοι, ασχολούνται με την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες στην Κροατία, είπε.

Απαντώντας στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν έχει καταφέρει να ρυθμίσει αυτό το είδος εργασίας, ο Aladrović δήλωσε ότι η Κροατία θα είναι η δεύτερη χώρα στην ΕΕ μετά την Ιρλανδία που θα το κάνει.

«Αναμένουμε να είμαστε η δεύτερη χώρα της ΕΕ που θα το κάνει. Η Ιρλανδία ήταν η πρώτη. Σε επίπεδο ΕΕ, υποβάλλονται διάφορα είδη αγωγών και η νομική πρακτική διαφέρει όσον αφορά την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να τροποποιήσουμε την εργατική νομοθεσία με τέτοιο τρόπο ώστε να μειωθούν οι επακόλουθες δικαστικές προσφυγές», δήλωσε ο Aladrović.

Ερωτηθείς αν το θέμα θα πρέπει να ρυθμιστεί και σε επίπεδο ΕΕ, ο υπουργός δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν εμποδίζει την Κροατία να ρυθμίσει μόνη της αυτή τη μορφή εργασίας.

Είπε ότι ο νέος νόμος θα ρυθμίζει επίσης την τηλεργασία, προσθέτοντας ότι θα απαιτεί από τους εργοδότες να καλύπτουν τις δαπάνες κοινής ωφέλειας των εργαζομένων που εργάζονται από το σπίτι.

«Πριν από την κρίση του COVID, περίπου το 3% των εργαζομένων εργαζόταν από το σπίτι. Μια εκτίμηση της ΕΕ ήταν ότι το 37% των εργαζομένων θα μπορούσε να εργάζεται από το σπίτι. Θέλουμε να συστηματοποιήσουμε τα οφέλη και να διασφαλίσουμε ότι τόσο ο εργοδότης όσο και ο εργαζόμενος απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο προστασίας, καθώς και ότι ορισμένες δαπάνες, καταβάλλονται», δήλωσε ο Aladrović.

Ερωτηθείς ποιος θα το παρακολουθεί αυτό, είπε ότι η Κρατική Επιθεώρηση είναι υπεύθυνη για την επιθεώρηση της εργασίας. Ο Aladrović δήλωσε ότι ένας από τους βασικούς στόχους του νέου νόμου ήταν η μείωση της επισφαλούς εργασίας.

«Στην Κροατία, περίπου το 25% των συμβάσεων εργασίας είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Δυστυχώς, είμαστε πρωτοπόροι στην ΕΕ από αυτή την άποψη. Θέλουμε να μειώσουμε αυτόν τον αριθμό και να καταστήσουμε την εργασία βέβαιη. Ένα πρόβλημα είναι ο μεγάλος αριθμός συμβάσεων βραχυπρόθεσμης απασχόλησης, γι’ αυτό θέλουμε να περιορίσουμε τη μέγιστη διάρκεια αυτών των συμβάσεων. Οι εργοδότες θα πρέπει να εξηγούν γιατί συνάπτουν σύμβαση ορισμένου χρόνου», δήλωσε ο Aladrović./ibna