Σλοβενία: Υπουργός Δικαιοσύνης υπό έρευνα για φοροδιαφυγή

Σλοβενία: Υπουργός Δικαιοσύνης υπό έρευνα για φοροδιαφυγή

Το περιφερειακό δικαστήριο της Murska Sobota ξεκίνησε επίσημη έρευνα κατά του υπουργού Δικαιοσύνης της Σλοβενίας Marjan Dikaučič με την υποψία φοροδιαφυγής και παραποίησης εγγράφων, ανέφερε την Τρίτη η διαδικτυακή πύλη του εμπορικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα POP TV. Ο υπουργός έχει αρνηθεί όλους τους ισχυρισμούς.

Τα μέσα ενημέρωσης της Σλοβενίας ανέφεραν ότι η περιφερειακή εισαγγελία της Murska Sobota ζήτησε από το δικαστήριο να ξεκινήσει επίσημη έρευνα τον Αύγουστο του 2020, ενώ η οικονομική διοίκηση (FURS) είχε καταθέσει εκεί ποινική δίωξη κατά του Dikaučič ήδη από τον Αύγουστο του 2017.

Η υπόθεση αφορά την περίοδο κατά την οποία ο Dikaučič, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης στα μέσα Ιουνίου, ήταν το υπόχρεο πρόσωπο στην εταιρεία BGA και την υπό εκκαθάριση εταιρεία Prevozi Žižek, με έδρα την Gornja Bistrica, νοτιοανατολικά της Murska Sobota.

Οι προκαταρκτικές έρευνες φέρεται να διαπίστωσαν ότι η Prevozi Žižek απέφυγε να καταβάλει φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) κατά την πώληση αγαθών στην BGA βάσει πλασματικών συμβάσεων, τις οποίες φέρεται να υπέγραψε ο Dikaučič.

Το σχέδιο ήταν να πωληθούν φορτηγά οχήματα μέσω δύο εταιρειών στην Κροατία και τη Γερμανία για να αποφευχθεί η καταβολή ΦΠΑ ύψους 52.000 ευρώ, ανέφερε την Τρίτη η πύλη 24ur.

Η περιφερειακή κρατική εισαγγελία επιβεβαίωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου για την πύλη ότι είχε λάβει τη σχετική ποινική καταγγελία από το FURS τον Αύγουστο του 2017 σχετικά με τις αναφερόμενες υποψίες.

Είπε ότι δύο χρόνια αργότερα είχε ζητήσει νομική συνδρομή από τις αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Έχοντας λάβει απάντηση τον Φεβρουάριο του 2020, η εισαγγελία δήλωσε ότι είχε καταθέσει αίτηση για επίσημη έρευνα στο περιφερειακό δικαστήριο της Murska Sobota στις 24 Αυγούστου 2020.

Εκείνη την εποχή, ο υπουργός Dikaučič αρνήθηκε τους ισχυρισμούς για την πύλη. “Παρέδωσα όλη την τεκμηρίωση για την υποτιθέμενη πράξη στην αστυνομία το 2019 και ακούστηκε από το δικαστήριο το 2019. Δεδομένου ότι η υπογραφή μου στα έγγραφα ήταν προφανώς πλαστή, πρότεινα στο δικαστήριο να προσκληθεί γραφολόγος για να ελέγξει το γνήσιο της υπογραφής”, είχε δηλώσει τότε.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι “δεν έχει τίποτα να κρύψει, όλα τα έγγραφα βρίσκονται στις αρμόδιες αρχές, τις οποίες εμπιστεύομαι ότι θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους”.

Οι ισχυρισμοί κατά του Dikaučič κυκλοφορούν στη δημοσιότητα από τότε που προτάθηκε ως υποψήφιος για υπουργός Δικαιοσύνης νωρίτερα φέτος, υπονοώντας ότι στην προηγούμενη δουλειά του συνεργαζόταν με εταιρείες-βιτρίνες. Ο ίδιος έχει αρνηθεί κάθε αδίκημα.

Δύο καταγγελίες που υποβλήθηκαν εναντίον του το 2015 και το 2016 για υποτιθέμενη παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ακυρώθηκαν, διότι η εισαγγελία δεν βρήκε εύλογο λόγο που να υποδηλώνει ότι ο Dikaučič διέπραξε την πράξη για την οποία ήταν ύποπτος.

Ο υπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με ψήφο δυσπιστίας στο κοινοβούλιο, την οποία ζήτησαν τα κόμματα της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης να διορίσει εντεταλμένους ευρωπαίους εισαγγελείς.

Ο επικεφαλής της LMŠ Marjan Šarec δήλωσε ότι η κατηγορία αυτή δεν περιλαμβανόταν στην πρόταση, αλλά ωστόσο αποδεικνύει ότι η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να τον εκδιώξει ήταν σωστή./ibna

Πηγή: STA