Δυτικά Βαλκάνια: Βαλκάνια: Κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση Borrell-Blinken

Δυτικά Βαλκάνια: Βαλκάνια: Κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση Borrell-Blinken

Μετά την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Josep Borrell και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να ενισχύσουν περαιτέρω την κοινή τους δέσμευση στα Δυτικά Βαλκάνια για να υποστηρίξουν την πρόοδο της περιοχής στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Υπογραμμίζουν την πλήρη υποστήριξή τους στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ. Η ένταξη στην ΕΕ, δηλωμένη προτεραιότητα για το σύνολο των Δυτικών Βαλκανίων, συμβάλλει στην εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών, στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και στην προώθηση του κράτους δικαίου. Η περιοχή αυτή ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η στενότερη ολοκλήρωση θα ενισχύσει τη σταθερότητα και θα συμβάλει στην ευημερία για τους ανθρώπους της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενωμένες στη σταθερή υποστήριξή τους για την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, καθώς και στο κοινό τους έργο για την προώθηση της εκλογικής και συνταγματικής μεταρρύθμισης και τη διατήρηση της λειτουργικότητας των κρατικών θεσμών της. Έχουν σοβαρές ανησυχίες για την ολοένα και πιο διχαστική ρητορική στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Καλούν όλα τα μέρη να σεβαστούν και να προστατεύσουν τους κρατικούς θεσμούς, να επαναλάβουν τον εποικοδομητικό διάλογο και να λάβουν μέτρα για την προώθηση της προόδου στην πορεία ένταξης στην ΕΕ – συμπεριλαμβανομένων των σχετικών μεταρρυθμίσεων. Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να διευκολύνουν αυτά τα βήματα.

Τονίζουν τη σημασία του διαλόγου υπό την αιγίδα της ΕΕ, ο οποίος αποτελεί τον βασικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση της συνολικής εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Μετά τις πρόσφατες εβδομάδες έντασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ενθαρρύνουν και τα δύο μέρη να συμμετάσχουν σε συνεχή και διαρκή αποκλιμάκωση και να αποφύγουν ενέργειες που απειλούν τη σταθερότητα. Χαιρετίζουν και υποστηρίζουν τη δέσμευση του Κοσσυφοπεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και επαναλαμβάνουν ότι η βία κατά πολιτών, δημοσιογράφων, αστυνομικών ή άλλων αρχών είναι απαράδεκτη.

Καλούν όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο Μαυροβούνιο να συνεργαστούν για να διατηρήσουν έναν στρατηγικό προσανατολισμό που αντανακλά την επιθυμία του λαού του Μαυροβουνίου να επιτύχει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να γίνουν πραγματικότητα οι ελπίδες του για ένα μέλλον στην ΕΕ./ibna