Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να σταματήσει τις κακόβουλες ενέργειες στα Βαλκάνια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να σταματήσει τις κακόβουλες ενέργειες στα Βαλκάνια

Τα θέματα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Βουλγαρίας και Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα της άμυνας συζητήθηκαν από τον Υπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Georgi Panayotov και τον Αναπληρωτή Βοηθό Υπουργό Άμυνας για την πολιτική του ΝΑΤΟ και την Ευρώπη Spencer Boyer. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Άμυνας, παραβρέθηκαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Plamen Yordanov και ο αρχηγός άμυνας ναύαρχος Emil Eftimov. Σημειώθηκε η γόνιμη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των Βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων, τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων, τη συνεργασία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Σε κοινή συνάντηση εργασίας, εξετάστηκε η πρόοδος που σημειώθηκε στην εφαρμογή των συμφωνημένων κατευθυντήριων γραμμών για εργασία στον “Οδικό χάρτη για την αμυντική συνεργασία μεταξύ της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και των Ηνωμένων Πολιτειών 2020-2030”.

Ο υπουργός Georgi Panayotov σημείωσε ότι εκτός από την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, η εφαρμογή των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί στον 10ετή Οδικό Χάρτη υποστηρίζει επίσης τις προσπάθειες της βουλγαρικής πλευράς σχετικά με την εφαρμογή των εθνικών δεσμεύσεων που σχετίζονται με τους στόχους της δύναμης του ΝΑΤΟ. Από την άποψη αυτή, σημείωσε ότι για τη βουλγαρική πλευρά είναι εξαιρετικά σημαντικό και για τα δύο μέρη να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις συμφωνημένες προτεραιότητες και κατευθύνσεις εργασίας με στόχο την επίτευξη συγκεκριμένων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Spencer Boyer σημείωσε ότι η αμερικανική πλευρά εκτιμά τις ενέργειες της Βουλγαρίας σε σχέση με την αποτροπή κακόβουλων δραστηριοτήτων ασφαλείας στην περιοχή και τον δίκαιο καταμερισμό των ευθυνών στο ΝΑΤΟ. Ευχαρίστησε τη βουλγαρική πλευρά για τις ευκαιρίες που παρέχει για τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων με τις αμερικανικές δυνάμεις. Ο Spencer Boyer είπε ότι η Βουλγαρία είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και εξέφρασε την επιθυμία της αμερικανικής πλευράς να συνεχίσει την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της εντατικής συνεργασίας στην άμυνα μεταξύ των δύο χωρών. Πρόσθεσε ότι, όπως επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος Biden στη Σύνοδο Κορυφής των εννέα στο Βουκουρέστι τον Μάιο του 2021, η τρέχουσα αμερικανική διοίκηση έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τους ευρωατλαντικούς δεσμούς./ibna