Β-E: Ο Dodik συνεχίζει να εξευτελίζει το θεσμό της Προεδρίας

Β-E: Ο Dodik συνεχίζει να εξευτελίζει το θεσμό της Προεδρίας

Κανείς στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν πίστευε ότι το σερβικό μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Milorad Dodik, θα εκπληρώσει την υπόσχεση ότι θα φέρει τον ακορντεονίστα στο κτίριο της Προεδρίας για να τραγουδήσει γι’ αυτόν πριν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Όμως, πράγματι την εκπλήρωσε.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Dodik δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα το κάνει και ότι θα τραγουδήσουν το τραγούδι “Δεν υπάρχει άλλο από σένα, Alija”, το οποίο αναφέρεται στον εκλιπόντα Alija Izetbegović, τον πρώτο πρόεδρο της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και ιδρυτή του ισχυρότερου βοσνιακού κόμματος της χώρας, του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA). Μέχρι σήμερα το πρωί ήταν απλώς ένα καλό αστείο, αλλά τότε εμφανίζεται ο ακορντεονίστας και μπαίνει στο κτίριο. Σύμφωνα με αναρτήσεις στο Twitter, η ατμόσφαιρα στο γραφείο του Dodik ήταν χαλαρή – ο ίδιος και αρκετοί άλλοι Σέρβοι εκπρόσωποι στα κοινά όργανα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κάθονταν και τραγουδούσαν διάφορα τραγούδια, αλλά τα περισσότερα από αυτά ήταν χρωματισμένα με τον σερβικό εθνικισμό. Υπήρχαν επίσης κάποια αλκοολούχα ποτά στο τραπέζι. Κάποια στιγμή, κάλεσε τη μητέρα του για να της πει ότι ένα συγκεκριμένο τραγούδι ήταν αφιερωμένο σε εκείνη.

Το afterparty πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση της Προεδρίας – ο Dodik διαφώνησε με όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Τα άλλα δύο μέλη της Προεδρίας, τα πολιτικά κόμματα από την Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης από τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης καταδίκασαν αυτή την πράξη που “εξευτελίζει το θεσμό της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης”.

Ο πρόεδρος της Προεδρίας της B-E Željko Komšić, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την εισαγωγή ακορντεονιστών στο υπουργικό συμβούλιο του μέλους της Προεδρίας της Β-E Milorad Dodik, δήλωσε ότι θεωρεί ότι ο Dodik ταπείνωσε και τον εαυτό του.

«Νομίζω ότι με αυτή την κίνηση, ο Dodik εξευτέλισε τον εαυτό του, κατά κάποιο τρόπο. Αλλά αυτό είναι θέμα της επιλογής του. Είναι υποχρέωσή μας ή δική μου υποχρέωση να μην επιτρέψουμε να ταπεινώσει τον θεσμό. Ζητήσαμε από την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας να δηλώσει τον εαυτό της, τους ζήτησα αμέσως να βρουν ποιος έφερε το ακορντεόν. Οι άνθρωποι μου είπαν ότι το ακορντεόν έφερε ένα άτομο που συστήθηκε ως σύμβουλος του Dodik», δήλωσε ο Komšić.

Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, ο ακορντεονίστας είναι μια εντελώς περιττή και ανούσια πρόκληση.

«Εάν ο Dodik συνεχίσει αυτή την πρακτική, φυσικά, έχουμε τρόπους να το σταματήσουμε, ώστε ο ακορντεονίστας να μην εισέλθει στην Προεδρία της Β-ΕBi ξανά. Αλλά το ερώτημα είναι – ήταν όντως μια προβοκάτσια ή έψαχνε για ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια απρόβλεπτη κατεύθυνση και θα μιλούσαμε αυτή τη στιγμή εντελώς διαφορετικά σε σχέση με αυτό τώρα», δήλωσε ο Komšić./ibna