Κροατία: Οι οδηγοί της Uber πραγματοποίησαν απεργία στο Ζάγκρεμπ

Κροατία: Οι οδηγοί της Uber πραγματοποίησαν απεργία στο Ζάγκρεμπ

Οι πολίτες του Ζάγκρεμπ που θέλησαν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία Uber σήμερα το πρωί βρέθηκαν προ δυσάρεστης έκπληξης με αναμονή και υψηλότερες τιμές. Οι περισσότεροι οδηγοί της Uber απεργούσαν και όσοι βρίσκονταν σε αυτοκίνητα απλώς κράτησαν ζωντανές τις υπηρεσίες.

«Δεν μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με την εταιρεία. Δεν έχουμε λάβει εξηγήσεις γιατί τα χρήματα καθυστερούν και πότε θα καταβληθούν. (…) Νιώθουμε σαν ψηφιακοί σκλάβοι», δήλωσαν.

Ο μισθός που έπρεπε να είναι στους λογαριασμούς τους την περασμένη Τρίτη πληρώθηκε σήμερα το πρωί και η Uber ισχυρίστηκε το Σαββατοκύριακο ότι η καθυστέρηση οφειλόταν σε λάθος του τοπικού τραπεζικού συστήματος. Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα της Uber συνέχισε την απεργία που διοργάνωσε η Ένωση Εργαζομένων στις Ψηφιακές Πλατφόρμες της Κροατίας μέχρι τις 10 π.μ. σήμερα το πρωί. Στις 10 π.μ., η γραμματέας του συνδικάτου, Iva Filipović, απευθύνθηκε στα μέσα ενημέρωσης λέγοντας ότι αποφάσισαν να προωθήσουν την απεργία των οδηγών της Uber επειδή εκτίμησαν ότι χρειαζόταν άμεση ανταπόκριση. Έκαναν έκκληση στην Uber να δείξει αλληλεγγύη μαζί τους.

«Λυπούμαστε που η εφαρμογή έπρεπε να μπλοκαριστεί, αλλά είμαστε σε τέτοια σχέση που νιώθουμε σαν ψηφιακοί σκλάβοι», δήλωσε μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της Uber στην Κροατία.

Πρόσθεσε ότι η Uber τονίζει συνεχώς ότι οι οδηγοί της είναι συνεργάτες, ότι έχουν κοινωνική ευαισθησία και νοιάζονται για την κοινότητα. «Τότε πώς μπορούμε να μην έρθουμε σε επαφή μαζί τους; Δεν έχουμε λάβει εξηγήσεις για το τι συμβαίνει, γιατί καθυστερούν τα χρήματα και πότε θα καταβληθούν», είπε, προσθέτοντας ότι τα χρήματα καταβλήθηκαν σήμερα.

Είπε ότι απεργούν μέχρι τις 10 π.μ. για να στείλουν μήνυμα στην Uber. «Δυστυχώς, δεν μπορούμε να μιλήσουμε με κανένα φυσικό πρόσωπο από την Uber», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί με οποιαδήποτε άλλη ψηφιακή πλατφόρμα, όχι μόνο με την Uber.

Είπε επίσης ότι οι οδηγοί στο Ζάγκρεμπ μπορούν, στην καλύτερη περίπτωση, να συναντηθούν με έναν φοιτητή που μπορεί να λύσει κάποια βασικά προβλήματα στην εφαρμογή. «Οι οδηγοί από την υπόλοιπη Κροατία μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο online», πρόσθεσε.

«Λυπάμαι γιατί δεν εμφανίστηκε κανείς από την Uber, ελπίζαμε ότι κάποιος από τη διοίκηση θα έβγαινε και θα μας εξηγούσε τι συμβαίνει», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό λέει αρκετά για τον ισχυρισμό της Uber ότι οι οδηγοί της είναι στην πραγματικότητα συνεργάτες. Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, είπε ότι το μποϊκοτάζ έγινε αισθητό και ότι οι χρήστες περίμεναν διπλάσιο χρόνο για τη διαδρομή καθώς και ότι οι διαδρομές ήταν διπλάσιες σε κόστος. «Είναι δύσκολο να πούμε, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι ένας μεγάλος αριθμός οδηγών που διαφορετικά θα ήταν στο δρόμο δεν ήταν εκεί σήμερα», είπε.

Οι δημοσιογράφοι τη ρώτησαν επίσης πόσους οδηγούς έχει η Uber στην Κροατία, στην οποία απάντησε ότι μόνο η Uber μπορεί να απαντήσει. Είπε επίσης ότι είναι ένα νέο συνδικάτο του οποίου τα μέλη αυξάνονται, αν και γνωρίζουν ότι ο κόσμος στην Κροατία φοβάται τη συνδικαλιστική οργάνωση. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ορισμένα προβλήματα, όπως αυτό με τους μισθούς, μπορούν να λυθούν μόνο αν συνεργαστούν.

Εξήγησε επίσης ότι το πρόβλημα είναι ότι είναι, για παράδειγμα, όσον αφορά το κράτος, ένας αυτοαπασχολούμενος στον οποίο η Uber είναι εταίρος. «Εάν η Uber δεν με πληρώνει, δεν μπορώ να καταβάλω τις παροχές στο κράτος», είπε.

Η Uber ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε ότι μια ομάδα οδηγών-συνεργατών απεργεί και ότι μπορεί να κατανοήσει τη θέση τους και να σεβαστεί τα αιτήματά τους. Τόνισαν επίσης ότι τα προβλήματα στις τοπικές τράπεζες προκάλεσαν το πρόβλημα με τις πληρωμές./ibna