Ο πρόεδρος της Σλοβενίας Pahor και ο πρόεδρος της Κροατίας Milanović αποκάλυψαν μνημείο του Ljudevit Gaj στη Λιουμπλιάνα

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας Pahor και ο πρόεδρος της Κροατίας Milanović αποκάλυψαν μνημείο του Ljudevit Gaj στη Λιουμπλιάνα

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Borut Pahor και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κροατίας Zoran Milanović αποκάλυψαν τη Δευτέρα μνημείο για τον Ljudevit Gaj στη Λιουμπλιάνα. Το απόγευμα, θα αποκαλύψουν μνημείο για τον France Prešeren στο Ζάγκρεμπ.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Pahor, η ανέγερση του μνημείου του France Prešeren στο Ζάγκρεμπ έχει συμβολική αξία για τον σλοβενικό πολιτισμό, αλλά είναι επίσης σημαντική για την ενίσχυση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα και για τους Σλοβένους που ζουν στην Κροατία. Το μνημείο της France Prešeren είναι το πρώτο μνημείο αφιερωμένο σε Σλοβένο στο Ζάγκρεμπ. Η πρωτοβουλία γι’ αυτό δόθηκε το 2016 από τη σλοβενική πρεσβεία και υποστηρίχθηκε αμέσως από την πόλη του Ζάγκρεμπ. Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Σλοβενίας κατέστησε επίσης οικονομικά δυνατή την ανέγερση του μνημείου.

Το μνημείο για τον France Prešeren θα ανεγερθεί στη Λεωφόρο των Ποιητών στο πάρκο της πόλης Bundek του Ζάγκρεμπ. Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε από τον Σλοβένο γλύπτη Metod Frlic, επικεφαλής της γλυπτικής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών και Σχεδιασμού της Λιουμπλιάνας. Εκτός από την επιγραφή “FRANCE PREŠEREN, 1800-1849”, Σλοβενία, στο βάθρο θα χαραχθεί η 7η στροφή της πρόποσης – σλοβενικός ύμνος στα σλοβενικά και κροατικά.

Το μνημείο του Ljudevit Gaj στη Λιουμπλιάνα στέκεται στο North City Park της Λιουμπλιάνας από τον περασμένο Οκτώβριο και λόγω της πανδημίας δεν υπήρξε μέχρι στιγμής η ευκαιρία για τα πανηγυρικά αποκαλυπτήριά του. Ο Ljudevit Gaj ήταν Κροάτης γλωσσολόγος, πολιτικός, δημοσιογράφος, ποιητής, συγγραφέας, ηγέτης του ιλλυρικού κινήματος και πάνω απ’ όλα ο δημιουργός της γραφής Gajica, την οποία υιοθετήσαμε και στη Σλοβενία.

Ο Prešeren και ο Gaj ήταν σύγχρονοι που συνδέονταν με δραστηριότητες για την εθνική αναγέννηση τον 19ο αιώνα.

Κατά την τελετή, ο Pahor τόνισε ότι, σε μια εποχή που υπάρχουν τόσες πολλές διαιρέσεις και διαφορές στην πατρίδα, στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, αυτή η εβδομάδα θα είναι σχεδόν εορταστική για τον ίδιο.

«Θα είναι μια γιορτή της φιλίας, της καλής γειτονίας και της συνύπαρξης. Σε αυτή την εποχή των διαιρέσεων και των διαφορών, είναι μια θαυμάσια χειρονομία καλής γειτονίας και γιορτής ότι έχουμε διαφορετικές παραδόσεις, διαφορετικές κουλτούρες και όμως μπορούμε και ξέρουμε πώς να ζούμε κάτω από μια κοινή στέγη, σε ένα κοινό σπίτι και να καλλιεργούμε όλες εκείνες τις αξίες που είναι σημαντικές για τη συνύπαρξη, την ανεκτικότητα και την πρόοδο όλων μας», δήλωσε ο Pahor./ibna