Orban: «Τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν πρέπει να είναι εδώ, αλλά πιο νότια»

Orban: «Τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν πρέπει να είναι εδώ, αλλά πιο νότια»

«Είμαστε εδώ στα σύνορα Schengen, αλλά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να είναι νοτιότερα και οι Σέρβοι πολίτες θα πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ουγγαρία και την ΕΕ χωρίς διαβατήρια» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban στην τελετή που σηματοδότησε την έναρξη της ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής γραμμής Subotica -Horgos – με τα σύνορα της Ουγγαρίας.

«Γνωρίζουμε ότι η Σερβία είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ εδώ και χρόνια, αλλά το ερώτημα είναι εάν και σε ποιον θα μπορέσει να ενταχθεί. Υποστηρίζω χρόνια για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ» τόνισε ο Orban.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα κοινά έργα με τη Σερβία.

«Συνεργαζόμαστε με τον Πρόεδρο Vučić, εργαζόμαστε για την κατασκευή της γραμμής μεταξύ Βουδαπέστης και Βελιγραδίου και είμαστε επίσης έτοιμοι να εργαστούμε στη γραμμή μεταξύ Subotica και Baja. Θα κατασκευάσουμε αυτήν τη γραμμή και θα μπορείτε να βρίσκεστε στο Szeged σε 35 λεπτά. Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε την απλούστερη δυνατή διέλευση των συνόρων» είπε ο Orban.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας συνεχάρη τον Orban διότι, όπως είπε, με πολύ θάρρος και σωστό όραμα, δημιούργησε εντελώς νέες σχέσεις μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας.

«Αγαπητέ φίλε, είμαι ευγνώμων που με πολύ θάρρος και ένα αληθινό όραμα για πολιτικές σχέσεις μεταξύ Ούγγρων και Σέρβων, δημιουργήσατε συνθήκες για εντελώς νέες σχέσεις στις οποίες εμείς, οι Σέρβοι, πιστεύουμε ότι μια δυνατή και ισχυρότερη Σερβία θα σημαίνει δυνατή και ισχυρότερη Ουγγαρία. Είμαι χαρούμενος και περήφανος που μπορώ να πω κάτι τέτοιο σήμερα, στο Horgo. Μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί, μαζί είμαστε πολλές φορές πιο δυνατοί και ισχυροί, και όλα όσα χτίζουμε και κάνουμε δείχνουν πόσο μπορούμε μαζί να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Μετά την ολοκλήρωση αυτού του έργου, ολόκληρη η περιοχή μεταξύ του Szeged και της Subotica γίνεται αναπτυξιακός κόμβος για τον τουρισμό, το εμπόριο και την προσέγγιση των πολιτισμών και των λαών μας», δήλωσε ο Πρόεδρος Vučić και πρόσθεσε ότι ο σιδηρόδρομος θα φέρει μεγάλα και συγκεκριμένα αποτελέσματα, αλλά μας δείχνει επίσης ότι βρισκόμαστε στο κέντρο της Ευρώπης. Είπε ότι η ολοκλήρωση των εργασιών σε αυτόν τον σιδηρόδρομο έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του επόμενου έτους.

«Τι είναι πιο όμορφο και σημαντικό από το να ζεις ειρηνικά και να εμπιστεύεσαι ο ένας τον άλλον; Η Σερβία έχει μάθει πολλά από την ουγγρική εμπειρία και σήμερα εξετάζει πώς να λύσει ενεργειακά προβλήματα. Και θα το προσεγγίσουμε μαζί, όπως συνέβη με την παροχή φυσικού αερίου», δήλωσε ο Πρόεδρος Vučić και τόνισε ότι η Subotica έχει φανταστικό μέλλον. Ανακοίνωσε την ανακατασκευή του νοσοκομείου στη Subotica, η οποία θα κοστίσει 40 εκατομμύρια ευρώ, το γήπεδο 22 εκατομμυρίων ευρώ και ότι θα διατεθούν τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για την ανακαίνιση του θεάτρου.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban, ευχαρίστησε τον πρόεδρο Vučić που τον προσκάλεσε στη σημερινή εκδήλωση.

«Είμαστε σε μια ασυνήθιστη κατάσταση. Θέλουμε να ανακαινίσουμε τη σιδηροδρομική γραμμή 150 ετών και στην ουσία βάζουμε τον θεμέλιο λίθο, γιατί αυτό είναι ένα σύμβολο. Σύμβολο συνεργασίας και κοινής προόδου Ουγγαρίας και Σερβίας, που χτίζουν ένα νέο, κοινό μέλλον. Έχουμε μια συμφωνία με τον Πρόεδρο Vučić, η οποία εγγυάται ότι τόσο οι Ούγγροι όσο και οι Σέρβοι θα έχουν τα ίδια οφέλη από αυτήν τη συνεργασία. Οι πολίτες και των δύο πόλεων έχασαν πολλά επειδή κατέστη αδύνατο να ταξιδέψουν σε αυτήν τη σιδηροδρομική γραμμή. Οι ξένες δυνάμεις μας έφεραν μόνο αναταραχή και πόλεμο. Όλα όσα ήρθαν από έξω οδήγησαν σε συγκρούσεις και καθυστέρηση και των δύο εθνών. Όμως ήρθε η ώρα να πάρουμε το πεπρωμένο μας στα χέρια μας », δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Orban, τονίζοντας ότι η Σερβία είναι η πύλη στα Βαλκάνια και μια χώρα κλειδί για την ασφάλεια της Ευρώπης και ότι η Ουγγαρία έχει δεσμευτεί για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση./ibna