Σημαντικές απώλειες κατέγραψε το κόμμα του Zaev στις χτεσινές δημοτικές εκλογές

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε το κόμμα του Zaev στις χτεσινές δημοτικές εκλογές

Ολοκληρώθηκε χθες ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία για την ανάδειξη των δημάρχων στους 80 δήμους της χώρας και τον Μητροπολιτικό των Σκοπίων, με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (SDSM) του Zoran Zaev να καταγράφει σημαντικές απώλειες.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή, το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE του Hristjan Mickoski επικρατεί σε μία σειρά μεγάλων δήμων της χώρας.

Στον Μητροπολιτικό Δήμο των Σκοπίων η μάχη για την ανάδειξη του νέου Δημάρχου θα κριθεί σε δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Το VMRO-DPMNE φέρεται να επικρατεί από τον πρώτο γύρο σε μεγάλους δήμους της χώρας, όπως στο Prilep, στο Stip και σε μεγάλους δήμους των Σκοπίων, όπως στο  Aerodrom, Gazibaba, Kisela Voda, ενώ εξασφαλίζει σημαντικό προβάδισμα ενόψει του δεύτερου γύρου σε άλλους μεγάλους δήμους, όπως στην Οχρίδα και σε άλλους δήμους.

Το SDSM του Ζάεφ φέρεται να επικρατεί από τον πρώτο γύρο στον δήμο της Strumica, γενέτειρα του Zaev, και να εξασφαλίζει προβάδισμα ενόψει του δεύτερου γύρου στους δήμους των Σκοπίων, Centar και Karpos.

Ακόμη και στον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων όπου αναμενόταν σχετικά άνετη επικράτηση του υποψηφίου του SDSM, Petar Silegov, τα πρώτα αποτελέσματα δεν επιβεβαιώνουν σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο και αναμένεται σκληρή μάχη στον δεύτερο γύρο με την ανεξάρτητη υποψήφια Danela Arsovska, η οποία  επισήμως έχει τη στήριξη του VMRO-DPMNE.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Hristjan Micoski έκανε λόγο για «μεγάλη νίκη» του κόμματός του, ενώ ο Zoran Zaev εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το κόμμα του θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα Δήμαρχος από τον πρώτο γύρο εκλέγεται όποιος λάβει το 50%, ενώ αν δεν υπάρξει νικητής η εκλογική διαδικασία πηγαίνει στο δεύτερο γύρο με την συμμετοχή των δυο πρώτων υποψηφίων. Ο δεύτερος γύρος για τις χτεσινές εκλογές θα πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου.

Τα τελικά ανεπίσημα αποτέλεσμα του χθεσινού πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών αναμένεται να ανακοινωθούν στη διάρκεια της ημέρας./ibna