Σλοβενία: Ο Logar θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο

Σλοβενία: Ο Logar θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο

Τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021, ο υπουργός Εξωτερικών Anže Logar θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) στο Λουξεμβούργο, υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell.

Οι υπουργοί αναμένεται να ξεκινήσουν τη συνεδρίαση με μια συζήτηση για τον Κόλπο, η οποία θα επικεντρωθεί στην προσέγγιση της Ένωσης για τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής με σκοπό να συμβάλει στην επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 15 Δεκεμβρίου, οι υπουργοί θα συζητήσουν την ενίσχυση της κοινής προσέγγισης της ΕΕ για την Ανατολική Εταιρική Σχέση.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι υπουργοί θα συζητήσουν την ανθρωπιστική κρίση και την κρίση ασφαλείας στη βόρεια αιθιοπική περιοχή Tigray, όπου η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τελευταία. Θα αποφασίσουν σχετικά με τα περαιτέρω βήματα που θα μπορούσε να λάβει η ΕΕ για τον τερματισμό της σύγκρουσης και την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης την τρέχουσα κατάσταση στη Νικαράγουα, η οποία αντιμετωπίζει καταστολή της πολιτικής αντιπολίτευσης, των μέσων ενημέρωσης και των ΜΚΟ ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Οι υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης, μεταξύ άλλων, για τρέχοντα ζητήματα όπως η κατάσταση στο Αφγανιστάν, την Τυνησία και τα Δυτικά Βαλκάνια. Αναμένεται να επικυρώσουν την απόφαση σχετικά με τη δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη – EUFOR Althea.

Της συνάντησης θα προηγηθεί άτυπο πρόγευμα των υπουργών με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Najla El Mangoush, για την τρέχουσα κατάσταση στη Λιβύη./ibna