Μόνιμη στρατιωτική βάση προσφέρει το Κοσσυφοπέδιο στις ΗΠΑ

Μόνιμη στρατιωτική βάση προσφέρει το Κοσσυφοπέδιο στις ΗΠΑ

Το Κοσσυφοπέδιο έδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μόνιμη στρατιωτική βάση στο Κοσσυφοπέδιο.

Αυτή η πρόταση, εξ ονόματος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, δόθηκε από τον Υπουργό Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου, Armend Mehaj, ο οποίος στο Πεντάγωνο συναντήθηκε με τον υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Colin Kahl.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου, ο υπουργός Mehaj είπε ότι η δημιουργία μιας τέτοιας βάσης θα συμβάλει «πολύ στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια».

Το στρατόπεδο Bondsteel στο Ferizaj είναι το μεγαλύτερο στρατιωτικό στρατόπεδο των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο.

Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Kahl, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο προς την ευρωατλαντική ολοκλήρωση, «τονίζοντας ότι το όραμα του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ παραμένει προτεραιότητα στην ατζέντα».

Ο Mehaj και ο Kahl συνομίλησαν επίσης για το έργο των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, ενώ ο υφυπουργός Kahl υποσχέθηκε ότι η κρατική του υποστήριξη στο KSF θα είναι συνεχής.

Και οι δύο επαίνεσαν τη συνεργασία στην πρώτη ειρηνευτική αποστολή του KSF στο Κουβέιτ και τη συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στην εκπαίδευση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ “Defender-Europe’21”.

Το Κοσσυφοπέδιο, σε συνεργασία με τις αμερικανικές δυνάμεις, έστειλε ένα τμήμα της KSF στο Κουβέιτ τον Μάρτιο, η οποία είναι η πρώτη αποστολή αυτής της δύναμης στο εξωτερικό./ibna