Βουλγαρία: Οι αυξήσεις των τιμών εξαφανίζουν το εισόδημα

Βουλγαρία: Οι αυξήσεις των τιμών εξαφανίζουν το εισόδημα

Οι τιμές των τροφίμων, των υπηρεσιών και των καυσίμων αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με την αύξηση των μισθών, σύμφωνα με μια μελέτη της Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Βουλγαρίας (CITUB).

Από τις αρχές του έτους, η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 158%, το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 4,4% και η θέρμανση κατά 16,1%, ενώ στις τιμές των τροφίμων η τιμή του λαδιού έχει αυξηθεί δραματικά – κατά 43%, και πιθανότατα μέχρι το τέλος του χρόνου ένα κιλό ψωμί θα κοστίζει για 2 λέβα (1 ευρώ).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μειώνουν όλο και περισσότερο τα έξοδα τους προκειμένου να αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο χειμώνα.

Η ανοδική τάση των τιμών θα συνεχιστεί και τους επόμενους πέντε μήνες, είναι πεπεισμένος ο οικονομολόγος Rumen Galabinov. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε απομονωμένοι από τις παγκόσμιες διαδικασίες, αλλά υπάρχουν κινήσεις που μπορεί να κάνει το κράτος σε αυτήν την κατάσταση.

«Η αύξηση των τιμών φαίνεται αναπόφευκτη, οπότε πρέπει να κοιτάξουμε να αυξήσουμε τα εισοδήματά μας για να έχουμε τουλάχιστον μερική αποζημίωση» συνεχίζει ο Rumen Galabinov.

«Το κράτος πρέπει να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο τόσο ως ενεργειακή αποζημίωση για τους πολίτες όσο και ως επιδοτήσεις ενέργειας για εταιρείες που απειλούνται να χρεοκοπήσουν και να αυξήσουν την ανεργία. Είναι φυσικό το κράτος να προβλέψει στον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος αύξηση του κατώτατου μισθού, των συντάξεων και των κοινωνικών πληρωμών.»

Σύμφωνα με τον Bogomil Nikolov, πρόεδρο της Ένωσης Ενεργών Καταναλωτών, ο καθορισμός ανώτατων τιμών θα δημιουργήσει κερδοσκοπία, οπότε η καλύτερη επιλογή είναι η παροχή κοινωνικής βοήθειας σε άτομα με το χαμηλότερο εισόδημα. Η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα είναι επίσης ένα πιθανό μέτρο.

«Πριν από χρόνια, όταν υπήρχε τέτοια κρίση, το κραμβέλαιο άρχισε να χρησιμοποιείται μαζικά ως ηλιέλαιο» προειδοποιεί ο Bogomil Nikolov για τον κίνδυνο εμφάνισης προϊόντων χαμηλότερης ποιότητας στην αγορά σε προσπάθεια των παραγωγών να διατηρήσουν τις τιμές χαμηλές.

«Για τα λουκάνικα, ο κίνδυνος είναι η υψηλή περιεκτικότητα νερού, ενώ τουλάχιστον για το τυρί, όπου υπάρχουν νέες, πιο αυστηρές απαιτήσεις, ελπίζουμε ότι ο έλεγχος θα είναι αυστηρός. Πρέπει επίσης να είμαστε προσεκτικοί με τις διαδικτυακές αγορές, επειδή θα υπάρξουν πολλές ελκυστικές προσφορές – οι τιμές μπορεί να είναι αποτέλεσμα χαμηλής ποιότητας ή τα προϊόντα μπορεί να είναι πλαστά. Οι άνθρωποι πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι εντός 14 ημερών έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν τα προϊόντα χωρίς εξηγήσεις».

Η Mariana Koukouseva, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών, βλέπει δύο βασικά μέτρα για τον περιορισμό του πληθωρισμού – την εισαγωγή ΦΠΑ 9% στα βασικά τρόφιμα και τη μείωση των δημόσιων υπαλλήλων.

«Περίπου 1 εκατομμύριο άτομα είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν πληρώνουν άμεσους και έμμεσους φόρους, και από την άλλη πλευρά υπάρχουν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι σε επιχειρήσεις με εποχικούς εργαζόμενους που πρέπει να στηρίξουν τον υπόλοιπο πληθυσμό» εξηγεί η ίδια. «Σύμφωνα με μια έκθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Asen Vasiliev, μεταξύ 30 και 40 τοις εκατό των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα δεν γνωρίζουν τη δουλειά τους και δεν εκτελούν συγκεκριμένα εργασιακά καθήκοντα.»

Εάν δεν ληφθούν γρήγορα μέτρα, θα ακολουθήσουν πτωχεύσεις και μια σοβαρή κρίση της οικονομίας, πιστεύει η Mariana Koukouseva./ibna

Πηγή: BNR