Χριστοδουλίδης: Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ούτε εμείς ούτε η διεθνής κοινότητα μια άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού

Χριστοδουλίδης: Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ούτε εμείς ούτε η διεθνής κοινότητα μια άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού

«Οι ενέργειες της Τουρκίας, τόσο στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων όσο και επί της θαλάσσης εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποσκοπούν στην προώθηση μιας άλλης μορφής λύσης του Κυπριακού, κάτι το οποίο ούτε εμείς ούτε η διεθνής κοινότητα μπορούμε να αποδεχτούμε», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών τη Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε επίσης πως η ελληνοκυπριακή πλευρά προβαίνει σε ενημέρωση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο για τις απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος.

Πιο συγκεκριμένα αναφερόμενος στην έναρξη εργασιών στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως τόσο σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και σε επίπεδο ΥΠΕΞ, ξεκίνησε η ενημέρωση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ενώ σημείωσε πως σήμερα θα ενημερωθούν και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πρόκειται, όπως τόνισε ο ΥΠΕΞ, για μια ενέργεια που έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σε συνέχεια της προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι οι τουρκικές έκνομες ενέργειας θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων και στο προσεχές Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών την Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Οι ενέργειες της Τουρκίας, σημείωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τόσο στην περίκλειστη περιοχή όσο και επί της θαλάσσης εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στο να προωθήσουν μια άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού, κάτι το οποίο ούτε εμείς ούτε η διεθνής κοινότητα μπορούμε να αποδεχτούμε ή καν να συζητήσουμε.

Παράλληλα επεσήμανε πως μετά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τους δύο ηγέτες, αναμένετε να υπάρξει ένας διορισμός αντιπροσώπου, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατός λόγω της υπαναχώρησης της τουρκικής πλευράς. Παρόλα αυτά, όπως είπε, η προσπάθεια για διορισμό ενός αντιπροσώπου, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα θα έβλεπε τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, δεν έχει τερματιστεί.

«Βλέπουμε κάποια δραστηριοποίηση από κάποια μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών. Αν υπάρχει πραγματική θέληση και βούληση, οι εξελίξεις στις κατεχόμενες περιοχές δεν θα επηρεάσουν την προοπτική επανέναρξης. Εκείνο που απαιτείται είναι πολιτική βούληση», κατέληξε ο ΥΠΕΞ./ibna