Κοσσυφοπέδιο: Η επιχείρηση της αστυνομίας είναι δράση επιβολής του νόμου, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ

Κοσσυφοπέδιο: Η επιχείρηση της αστυνομίας είναι δράση επιβολής του νόμου, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε στο Radio Free Europe ότι «η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου διεξάγει επιχείρηση επιβολής του νόμου σε όλο το Κοσσυφοπέδιο και ότι η αποστολή της KFOR υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλα τα σχετικά θεσμικά όργανα στο Κοσσυφοπέδιο και με εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας».

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επαναλαμβάνουν ότι η αποστολή της Συμμαχίας στο Κοσσυφοπέδιο «παραμένει πλήρως επικεντρωμένη στην καθημερινή εφαρμογή της εντολής του ΟΗΕ, σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του 1999 και συνεχίζει να παρέχει ένα ειρηνικό, ασφαλές περιβάλλον και ελεύθερη κυκλοφορία για όλες τις κοινότητες στο Κοσσυφοπέδιο».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΝΑΤΟ “η KFOR συνεχίζει να βοηθά στην εφαρμογή της τελευταίας συμφωνίας για αποκλιμάκωση των εντάσεων που επιτεύχθηκε από το Βελιγράδι και την Πρίστινα στο πλαίσιο του διαλόγου που επέτρεψε η ΕΕ».

Σύμφωνα με την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου κατά την επιχείρηση που διεξήγαγε, κατασχέθηκαν αγαθά «λαθραία ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τα οποία χρησιμεύουν ως υλικά αποδεικτικά στοιχεία και τα οποία βρίσκονταν σε διάφορες τοποθεσίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες κ.λπ.».

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι οκτώ άτομα συνελήφθησαν και κρατήθηκαν. Εν τω μεταξύ, δέκα άλλοι έχουν καταζητούνται, ύποπτοι για συμμετοχή στο λαθρεμπόριο αγαθών.

Κατά την διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης εναντίον υπόπτων για λαθρεμπόριο στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, οι αστυνομικές δυνάμεις συνάντησαν αντίσταση στη Mitrovica από πλήθος που κινήθηκε απειλητικά εναντίον τους. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος, με αποτέλεσμα να πυροβοληθεί ένα  Σέρβος και έξι κοσοβάροι αστυνομικοί να τραυματιστούν.

Η σερβική κρατική τηλεόραση έδειξε ανθρώπους να τρέχουν για να ξεφύγουν από τα δακρυγόνα και ένα όχημα να έχει πυρποληθεί, ενώ μετέδωσε πως υπάρχουν τραυματίες. Παρόμοιες συγκρούσεις αναφέρθηκαν στη γειτονική πόλη Zvecan.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell απηύθυνε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της βίας στο βόρειο Κόσοβο προσθέτοντας πως όλα «τα ανοιχτά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν μέσω του διαλόγου τον οποίο διευκολύνει η ΕΕ» ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.

«Μονομερείς και μη συντονισμένες ενέργειες, που δημιουργούν κίνδυνο για τη σταθερότητα, είναι απαράδεκτες», έγραψε ο Borrell στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Σέρβος πρόεδρος Aleksandar Vučić αναχώρησε από το Βελιγράδι για να μεταβεί στην πόλη Raska της κεντρικής Σερβίας όπου συναντηθεί το απόγευμα με εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Ana Brnabic κάλεσε το ΝΑΤΟ -το οποίο έχει στο Κόσοβο 3.000 στρατιωτικούς για τη διατήρηση της ειρήνης- να επέμβει και να σταματήσει τη βία.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti δήλωσε ότι «οι εγκληματικές ομάδες δεν θα γίνουν ανεκτές και θα καταπολεμηθούν. Θα αγωνιστούμε και θα σταματήσουμε το λαθρεμπόριο»./ibna