Κύπρος: Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στην Κύπρο του Εκτελεστικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας

Κύπρος: Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στην Κύπρο του Εκτελεστικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας

Ολοκληρώθηκε σήμερα η επίσημη επίσκεψη του Εκτελεστικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας Jiří Šedivý. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Šedivý είχε συνομιλίες με τον Υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη και συναντήθηκε με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Šedivý πραγματοποίησε, επίσης, επίσκεψη στο ερευνητικό κέντρο αριστείας ΚΟΙΟΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σήμερα, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη και του Jiří Šedivý πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας συνάντηση με εκπροσώπους είκοσι κυπριακών εταιρειών, ερευνητικών κέντρων και ιδρυμάτων που συμμετέχουν σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στην Άμυνα (EDIDP) με σκοπό την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων σε θέματα εξοπλισμών.  Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, η Κύπρος συμμετείχε για πρώτη φορά σε διεθνή έκθεση αμυντικού εξοπλισμού, παρουσία αρκετών κυπριακών εταιριών, στην Αθήνα.

Ο κ. Πετρίδης μεταξύ άλλων τόνισε ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να έχουμε έντονο ενδιαφέρον και συμμετοχή σε σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. «Παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε αμυντική βιομηχανία με την αυστηρή έννοια του όρου, καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να έχουμε σημαντικό ρόλο σε έργα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO)», εξήγησε.

Από πλευράς του, ο κ. Šedivý επεσήμανε ότι η Κύπρος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, ως ένα δραστήριο κράτος στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας σε προγράμματα ανάπτυξης δυνατοτήτων, όπως διαφάνηκε με τα αποτελέσματα για τα προγράμματα του EDIDP.  Πρόσθεσε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας θα συνεχίσει να αποτελεί στήριγμα για τον ιδιωτικό τομέα για σκοπούς δικτύωσης και προώθησης της καινοτομίας.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών που συμμετείχαν στη συνάντηση παρουσίασαν τρόπους βελτίωσης της συνεργασίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την προώθηση της έρευνας και εκμετάλλευσης των νέων ευκαιριών που αναδύονται μέσω του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, το οποίο διαθέτει ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 1δις ευρώ για την περίοδο μέχρι το 2027./ibna