Ρουμανία: Άρχισε τις διαπραγματεύσεις ο Cioloş ως εντολοδόχος Πρωθυπουργός

Ρουμανία: Άρχισε τις διαπραγματεύσεις ο Cioloş ως εντολοδόχος Πρωθυπουργός

Με την ανάθεση της εντολής σχηματισμού Κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Klaus Iohannis, στον Πρόεδρο του USR Dacian Cioloş χθες βράδυ, ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός ετοιμάζεται να αρχίσει τις σχετικές διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του PNL, του UDMR και των μειονοτήτων.

Το Εθνικό Γραφείο του USR αποφάσισε χθες βράδυ, ότι η διαπραγματευτική ομάδα του κόμματος θα αποτελείται από τους: Dan Barna, Anca Dragu, Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu και Ionuţ Moşteanu. Επίσης, αποφασίστηκε η σύνθεση της ομάδας που επεξεργάζεται το κυβερνητικό πρόγραμμα: Cristian Ghinea, Oana Ţoiu, Anca Dragu, Claudiu Năsui και Dragoş Pîslaru.

«Συνεπείς στη συνεκτική στάση μας από τον καιρό των βουλευτικών εκλογών ακόμη, κάνουμε το πρώτο βήμα καλώντας την Τρίτη το PNL, το UDMR και τις εθνικές μειονότητες για συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ζητούμε την επανασύσταση του συνασπισμού στην αρχική σύνθεσή του και αναμένουμε μια χειρονομία αμοιβαιότητας από τους πρώην συναδέλφους μας. Ελπίζουμε ότι, την τελευταία στιγμή, θα αποδείξουν ότι διακατέχονται από αίσθηση πολιτικής ευθύνης», ανέφερε ο Dacian Cioloş, σε ανακοίνωση Τύπου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός έχει στη διάθεσή του 10 μέρες για να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου για το κυβερνητικό πρόγραμμα και τη σύνθεση της κυβέρνησης.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιθανότητες που έχει ο Cιolos να σχηματίσει κυβέρνηση είναι ελάχιστες. Οι πρώτες δηλώσεις από το PNL και το UDMR, αλλά και το PSD, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία περί τούτου. Το μεν PNL στέλνει κυνικά το USR να αναζητήσει ψήφους από τους “συμμάχους” του στο PSD και το AUR, ενώ το UDMR επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι του είναι “πολύ δύσκολο” να ξεχάσει ότι το κόμμα αυτό έριξε την κυβέρνηση της οποίας το UDMR ήταν μέλος. Όσο για το PSD, εκείνο στέλνει το USR να διαπραγματευτεί με το PNL, τον φυσικό του σύμμαχο.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς άλλη λύση για το USR πέραν μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Πρόεδρος Iohannis, ο οποίος με τις εξουσίες που έχει από το Σύνταγμα διαμορφώνει αυτή τη στιγμή τις εξελίξεις, ανέθεσε την εντολή στον Ciolos αποβλέποντας σε δύο στόχους:

Πρώτον, αν η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης αποτύχει, που είναι το επικρατέστερο σενάριο, να είναι ο πρόεδρος του USR o “πρωθυπουργός της θυσίας” -αντί κάποιου από το PNL, όπως οι κ.κ. Bode, Vîlceanu ή Ciuca, ονόματα που είχαν ακουστεί το προηγούμενο διάστημα- μετά τον οποίο ο κ. Iohannis θα μπορέσει να αναθέσει τη δεύτερη εντολή στον Florin Citu.

Και δεύτερον αν παρά ταύτα, ο Ciolos καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, να επωμιστεί εκείνος το βάρος και τη φθορά από τα μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αυτόν τον χειμώνα./ibna