Στην Ουάσιγκτον ο Έλληνας ΥΠΕΞ για την υπογραφή της  Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Στην Ουάσιγκτον ο Έλληνας ΥΠΕΞ για την υπογραφή της  Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον στις 13-14 Οκτωβρίου, προκειμένου να συμμετάσχει στον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, όπου αναμένεται να υπογράψει, μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken, το Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον Βουλευτή John Sarbanes, καθώς και με τον Γερουσιαστή Chris Van Hollen.

Επιπλέον, θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογο του Yair Lapid, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον.

Τέλος ο Νίκος Δένδιας την Τετάρτη θα παραβρεθεί σε δεξίωση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα μεταβεί στο State Department, όπου θα έχει αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του Antony Blinken ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Οι δύο Υπουργοί θα εγκαινιάσουν, με εισαγωγικές παρεμβάσεις τους τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου, ο οποίος ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου στις 16:45 ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθούν απευθείας από την ιστοσελίδα του State Department.

Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η υπογραφή του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της  Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, για πρώτη φορά πενταετούς διάρκειας.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον Εμιρατινό ομόλογό του Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτων.

Τέλος, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Center  for European Policy Analysis με θέμα το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο./ibna