Ρουμανία: Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες διαβουλεύσεις με το PNL, PSD και USR

Ρουμανία: Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες διαβουλεύσεις με το PNL, PSD και USR

Ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις του Προέδρου Iohannis με το PNL, το PSD και το USR, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τα άλλα κόμματα ξεκίνησαν στις 16.00.

Σε δηλώσεις του, ο Florin Cîțu απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει τον Dacian Cioloș για την πρωθυπουργία, με την αιτιολογία ότι το USR υπερψήφισε την πρόταση μομφής. Το PNL είναι υπεύθυνο κόμμα, είπε.

«Όταν θα έχουμε πλειοψηφία, θα ανακοινώσουμε και το όνομα» που προτείνουμε για την πρωθυπουργία. «Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο Cîțu χωρίς να διευκρινίσει με ποιον διαπραγματεύονται οι Φιλελεύθεροι.

Σε δηλώσεις του μετά τις διαβουλεύσεις με τον Klaus Iohannis, ο Marcel Ciolacu του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) ανέφερε ότι και ο Πρόεδρος Iohannis και οι Φιλελεύθεροι είναι υπεύθυνοι για την κρίση που διέρχεται η χώρα, μια κρίση τριπλή, όπως είπε, κοινωνική, οικονομική και πολύ σοβαρή υγειονομική.

Υπό αυτές τις συνθήκες, υπογράμμισε, χωρίς μια “σημαντική” πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο δεν μπορεί να γίνει λόγος για μια κυβέρνηση μειοψηφίας”. Το PSD δεν πιστεύει, είπε, ότι «θα μπορέσει να εξευρεθεί μια πλειοψηφία για μια σταθερή κυβέρνηση» αλλά για πρόωρες εκλογές, συμπλήρωσε.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της χώρας ότι οι Ρουμάνοι δεν θα αφεθούν στην τύχη τους: «Όλα εκείνα που δεν μπορεί να κάνει μια αποπεμφθείσα κυβέρνηση θα τα κάνει το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας». Και το PSD, ως το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στο Κοινοβούλιο, «θα εργαστεί 24 ώρες το 24ωρο» σε αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε.

Εξέφρασε δε την ελπίδα, ότι το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα θα πάει προς κύρωση ο νόμος που προβλέπει πλαφόν στις τιμές ενέργειας και φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα είπε ότι το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει όλες τις λύσεις που θα προτείνει η κυβέρνηση για το ξεπέρασμα της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Το PSD δεν αποφεύγει τη διακυβέρνηση, είπε, αλλά θα την αναλάμβανε μόνον εάν οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν μια σταθερή πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος του PSD εξήγησε, ότι μετά την πρόταση μομφής δεν σχηματίστηκε μια νέα συμμαχία  PSD-AUR και USR. «Εμείς καταθέσαμε μια πρόταση μομφής, δεν δημιουργήσαμε μια νέα πολιτική πλειοψηφία. Δεν ήρθαμε με ένα νέο πολιτικό πρόγραμμα», δήλωσε ο Marcel Ciolacu, απαντώντας σε σχετικές δηλώσεις του Florin Cîțu.

Ο Marcel Ciolacu έδειξε τις επιτιμητικές διαθέσεις του, πριν ακόμη τις συνομιλίες, λέγοντας: «Πηγαίνουμε στις διαβουλεύσεις στο Cotroceni, από σεβασμό προς τον προεδρικό θεσμό» και όχι προς εκείνους που μας έφεραν εδώ.

To USR είναι το μόνο κόμμα που προσήλθε ‘πανέτοιμο’. Είχε όνομα υποψήφιου Πρωθυπουργού και ένα πακέτο μέτρων που θα αποτελέσει τη βάση του κυβερνητικού προγράμματος: μείωση κατά 32% των τιμών της ενέργειας, μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια και το φυσικό αέριο, από 19% σε 5% για ένα εξάμηνο, για τους οικιακούς καταναλωτές, συγκεκριμένα μέτρα για την αποτροπή της διάδοσης του COVID, διάλυση της  SIIJ ως το τέλος Οκτωβρίου και υπερψήφιση των νόμων για τη Δικαιοσύνη ως το τέλος του 2022, μεταρρύθμιση των κρατικών επιχειρήσεων, εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας ως το τέλος του 2022, μεταρρύθμιση των ειδικών συντάξεως ως το τέλος του 2022 κ.α.

Σε δηλώσεις του, ο Dacian Ciolos ανέφερε ότι ο Πρόεδρος ενημερώθηκε ότι το USR έχει μια σοβαρή πρόταση για το Πρωθυπουργικό αξίωμα καθώς και πρόγραμμα διακυβέρνησης. Ο Klaus Iohannis, επιβεβαίωσε ότι τα προηγούμενα κόμματα δεν πρότειναν Πρωθυπουργό και ότι θα εξετάσει σοβαρά την πρότασή μας, είπε. Πρόσθεσε δε ότι ο Πρόεδρος τους ανέφερε ότι «εξεπλάγη δυσάρεστα διαπιστώνοντας ότι δεν υπήρξαν συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων».

Οι διαβουλεύσεις με το AUR θα αρχίσουν στις 16.00. Ο George Simion δήλωσε ότι το AUR έχει να προτείνει “έναν ανεξάρτητο πρωθυπουργό, που θα σέβεται τα συμφέροντα του ρουμανικού έθνους και που θα κάνει τη μετάβαση προς τις πρόωρες εκλογές”. Θέλουμε να φτάσουμε εκεί. (…) Είχαμε συνομιλίες και με τα άλλα πολιτικά κόμματα, πρόσθεσε, δεν υπάρχει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Όμως το AUR επιθυμεί να συμβάλει στη σταθερότητα και σε συγκεκριμένες λύσεις. Επιθυμούμε έναν ανεξάρτητο Πρωθυπουργό, όπως ο Călin Georgescu, περιμένουμε και τα άλλα κόμματα να έρθουν με ονόματα, με τα οποία να συμφωνούμε. Μία λύση και ένα προφίλ Πρωθυπουργού ανεξάρτητου, πέρα από κάθε αμφιβολία, τόνισε.

Και πρόσθεσε, «επισημαίνουμε στον Πρόεδρο Iohannis ότι αυτή η καθυστέρηση δεν γίνεται να παραταθεί. (…) Σήμερα ο Κlaus Iohannis πρέπει να αναθέσει την εντολή (…) Αν θα προχωρήσει με το όνομα που ακούμε στους διαδρόμους, αν θα βάλει έναν αχυράνθρωπο τον οποίο θα απορρίψει το Κοινοβούλιο, για να έρθει μετά να προτείνει Πρωθυπουργό τον Florin Cîțu (…) αυτό δεν το δεχόμαστε! Εκείνη τη στιγμή το  AUR θα κινήσει τις διαδικασίες για την αναστολή του Προέδρου. Έτσι κι αλλιώς χάσαμε χωρίς λόγο μια εβδομάδα! Από την Τρίτη που στείλαμε σπίτι του τον Florin Cîțu, μέχρι τη Δευτέρα τι περιμέναμε; Να παίξει ο Πρόεδρος γκολφ; Να πάει στο Sibiu και να γυρίσει; Δεν καταλαβαίνουμε τον λόγο που η χώρα έχασε μια εβδομάδα! Κάθε υπαναχώρηση θα ερμηνευτεί από εμάς, και είμαι σίγουρος ότι όχι μόνο από εμάς, ως προσπάθεια να κρατήσει τον Florin Cîțu στο πρωθυπουργικό μέγαρο Palatul Victoria», συμπλήρωσε ο George Simion./ibna