Η Κροατία έχει τη στήριξη της Σλοβενίας για να εισέλθει στη ζώνη Σένγκεν και στην Ευρωζώνη

Η Κροατία έχει τη στήριξη της Σλοβενίας για να εισέλθει στη ζώνη Σένγκεν και στην Ευρωζώνη

Οι πρωθυπουργοί της Κροατίας και της Σλοβενίας Andrej Plenković και Janez Janša επιβεβαίωσαν σήμερα στο συνέδριο “Tourism 365” στο Tuheljske Toplice τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την πεποίθηση ότι η είσοδος της Κροατίας στην ευρωζώνη θα βελτιώσει την οικονομική συνεργασία μεταξύ της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Το πρώτο συνέδριο για τον τουρισμό όλο το χρόνο, “Tourism 365”, έχει γίνει μια από τις σημαντικότερες ετήσιες συναντήσεις των επαγγελματιών του τουρισμού στην Κροατία και φέτος διοργανώνεται για πέμπτη φορά. Το συνέδριο φέρνει αναλύσεις, συζητήσεις, πρωτοβουλίες και σχέδια για τον τουρισμό μετά το Covid, τις έξυπνες και βιώσιμες επιχειρήσεις και τις νέες τεχνολογίες και ένα νέο μέλλον για τον τουρισμό.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός Plenković επεσήμανε ότι “είναι φυσιολογικό” οι σχέσεις με τη Σλοβενία να είναι καλές και στενές. Εκτίμησε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ακολουθείται μια έξυπνη πολιτική, η οποία σέβεται τα συμφέροντα και των δύο χωρών.

«Προσπαθούμε να επιλύσουμε τα ανοιχτά ζητήματα με αυτούς τους τρόπους, οι οποίοι δεν θα οδηγήσουν σε διαταραχές στις σχέσεις μεταξύ των επιχειρηματιών και στην άφιξη πολλών Σλοβένων πολιτών στην Κροατία», δήλωσε ο Κροάτης πρωθυπουργός.

«Οι Σλοβένοι έχουν τα σπίτια τους, τα εξοχικά τους, τα σκάφη τους εδώ. Αγαπούν την Κροατία, περνούν το χρόνο τους εδώ. Οι άνθρωποί μας αγαπούν τη Σλοβενία, κάνουν σκι και εκδρομές εκεί. Πρέπει να το θρέψουμε και να το καλλιεργήσουμε αυτό. Αυτό είναι το νόημα της έξυπνης πολιτικής», δήλωσε ο Plenković.

Είπε επίσης ότι είναι αισιόδοξος, με την υποστήριξη της Σλοβενίας, για την πορεία της Κροατίας προς τη Schengen και την Ευρωζώνη. «Η Σλοβενία είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Κροατίας και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να γίνει η συνεργασία ακόμη καλύτερη», δήλωσε ο Plenković.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janša πιστεύει ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα είναι καλύτερη από ό,τι πριν, διότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις γι’ αυτό. Ο Janša είναι της γνώμης ότι η είσοδος της Κροατίας στην Ευρωζώνη θα συμβάλει σε ακόμη καλύτερη οικονομική συνεργασία.

Μιλώντας για τον τουρισμό, ο Plenković δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι τα επιδημιολογικά μέτρα ήταν “πολύ καλά προσαρμοσμένα”.

«Δεν είχαμε σημαντικές διαμαρτυρίες. Τι δεν μπορεί να γίνει σήμερα στην Κροατία; Δεν υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Προσπαθήσαμε να εξισορροπήσουμε τα πάντα, προσπαθήσαμε να ενσωματώσουμε τα πάντα με όσο το δυνατόν λιγότερες ζημιές», δήλωσε ο Plenković.

Από την άλλη πλευρά, η Σλοβενία είχε “σκληρότερα” μέτρα και ο Janša δήλωσε ότι βρισκόταν σε διαφορετική κατάσταση επειδή, όταν προέκυψε η κρίση της Κορόνας, η κυβέρνηση μόλις σχηματιζόταν.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Σλοβένοι τουρίστες βρέθηκαν φέτος στην Κροατία και περίπου 250.000 Κροάτες στη Σλοβενία.

Μετά τη διάσκεψη, ο Plenković και ο Janša είχαν διμερή συνάντηση για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή κατάσταση και την κατάσταση στη γειτονιά στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Σλοβενία.

Ο Plenković αξιολόγησε τη συνάντηση ως πολύ καλή και συνεχάρη τον συνάδελφό του Janša για τη διοργάνωση και με αυτή την ευκαιρία.

«Μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το ισχυρό μήνυμα προς τις γειτονικές μας χώρες και την επιθυμία να συνεχιστεί η διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είναι προς το συμφέρον της Κροατίας και της Σλοβενίας», δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός Janša εξέφρασε την υποστήριξή του για την είσοδο της Κροατίας στον χώρο Schengen και στην Ευρωζώνη το συντομότερο δυνατό./ibna