Το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου φιλοξένησε την XIV Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Ευρωπαϊκών Κρατών

Το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου φιλοξένησε την XIV Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Ευρωπαϊκών Κρατών

Εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων του Λουξεμβούργου, ο Πρόεδρος της Βουλής αυτής, Fernand Etgen, εκτίμησε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την XIV Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των μικρών ευρωπαϊκών κρατών ότι τέτοιου είδους συναντήσεις και ανταλλαγές εμπειριών και γνώσεων δείχνουν ότι «υπάρχουν εξαιρετικές δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των μικρών χωρών της Ευρώπης». Επισήμανε ότι οι χώρες αυτές, εκτός από τα κοινά συμφέροντα, συνδέουν και άλλους σημαντικούς δεσμούς.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεργαζόμαστε με άλλους και μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας χτίζουμε ισχυρές γέφυρες μεταξύ των εθνικών μας κοινοβουλίων. Ανταλλάσσουμε πληροφορίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να βρει πιθανές λύσεις», δήλωσε ο Etgen.

Τόνισε ότι η αλληλεγγύη, η φιλία και η εμπιστοσύνη αποτελούν βασικά συστατικά για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Αννίτα Δημητρίου, συμφώνησε επίσης ότι η δύναμη είναι η ενότητα. Ενώ επαίνεσε τον διοργανωτή και επεσήμανε τη σημασία των θεμάτων που συζητήθηκαν στο Συνέδριο, τόνισε ότι η ενότητα δίνει χώρο και δύναμη για να ξεπεράσουμε «μικρές αλλά και μεγάλες προκλήσεις, ειδικά ως μικρές χώρες».

«Πίσω από αυτή τη συγκέντρωσή μας, υπάρχει ένα μοναδικό ίχνος για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, την ασφάλεια και την πρόοδο. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω για άλλη μια φορά – αυτή ήταν μια προσοδοφόρα συζήτηση και ανυπομονούμε για την επόμενη συνάντησή μας στο Μονακό», δήλωσε η Πρόεδρος Δημητρίου.

Τονίζοντας ότι ήταν τιμή της να παρευρεθεί στη Διάσκεψη, η Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου του Μονακό Brigitte Boccone Page κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συμμετάσχουν στη XV Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Ευρωπαϊκών Κρατών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Ιουνίου 2022 στο Εθνικό Συμβούλιο του Πριγκιπάτου του Μονακό.

Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Μονακό, Guillaume Rose, τόνισε ότι εκτός από τις συνομιλίες, είναι εξίσου σημαντικό να δράσουμε συγκεκριμένα και εξήρε την υιοθέτηση της κοινής δήλωσης. Όπως είπε, την επόμενη χρονιά στο Μονακό θα προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν τον τίτλο του οικοδεσπότη “και να δείξουν ότι μπορούμε να πάμε παραπέρα από ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα”.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Αγίου Μαρίνου, Gerardo Giovannoli, τονίζοντας ότι εντυπωσιάστηκε από την οργάνωση της Διάσκεψης, τόνισε ότι τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν εμπνευσμένα και χρήσιμα και υπογράμμισε ότι το Μαυροβούνιο έχει την υποστήριξη του Αγίου Μαρίνου στην ευρωπαϊκή πορεία.

«Καταλαβαίνουμε ότι η χώρα αυτή είναι νέα, αλλά έχει καλές προοπτικές για το μέλλον προς την Ευρώπη, και ως εκπρόσωπος του Αγίου Μαρίνου, μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διευκολύνουμε την είσοδό σας στην ΕΕ», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Αγίου Μαρίνου Gerardo Giovannoli/ibna