Ρουμανία: Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Ρουμανία: Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Ξεκίνησαν στις 12.00 οι διαβουλεύσεις, στο Cotroceni, με στόχο το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος Klaus Iohannis συναντάται αυτήν την ώρα  με την αντιπροσωπεία του PNL και στη συνέχεια θα δεχθεί κατά σειρά εκείνες των κομμάτων PSD, USR, AUR και UDMR. Στις 17.00 θα διαβουλευτεί με τους εκπροσώπους των εθνικών μειονοτήτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.

Στο τέλος των διαβουλεύσεων, θεωρητικά,  ο αρχηγός του ρουμανικού κράτους θα μπορούσε να ανακοινώσει το όνομα ενός νέου πρωθυπουργού. Το πιθανότερο όμως, κατά τους αναλυτές, θα είναι να υπάρξει και ένας δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων και αυτή η πρώτη συζήτηση με τα κόμματα, να έχει έναν μάλλον διερευνητικό ρόλο, χωρίς να προκύψει κάποιο συμπέρασμα. Πιθανό θεωρείται επίσης από τους αναλυτές, το ενδεχόμενο ο κ. Iohannis να δώσει στα κόμματα χρόνο να σκεφτούν μέχρι το νέο γύρο διαβουλεύσεων.

Οι Φιλελεύθεροι άλλαξαν ριζικά τη στάση τους δηλώνοντας ότι θα προσέλθουν στις συζητήσεις χωρίς όνομα υποψηφίου για την πρωθυπουργία. Θα ανακοινώσουν όμως το όνομα του προτεινόμενου Πρωθυπουργού (Florin CItu) μόλις σχηματιστεί γύρω τους μια πλειοψηφία.

Το PSD δεν επιθυμεί να αναλάβει την εξουσία αυτή τη στιγμή και γι’ αυτό επιμένει στην ιδέα των πρόωρων εκλογών. Πρώτον, γνωρίζει πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι αυτές να προκηρυχθούν και δεύτερον ότι, αν παρόλα αυτά προκηρυχθούν, θα κέρδιζε άνετα την αναμέτρηση.

Το USR επιθυμεί τη διακυβέρνηση με το PNL χωρίς όμως Πρωθυπουργό τον Florin Citu. Οι ηγέτες του ανακοίνωσαν ότι θα περιμένουν πρώτα το PNL να προτείνει Πρωθυπουργό και μετά να ανακοινώσει το κόμμα  τον υποψήφιό του. Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι το Εθνικό Γραφείο του κόμματος ψήφισε ομόφωνα να προτείνει την Dacian Ciolos για το αξίωμα του Πρωθυπουργό.

To UDMR επιθυμεί τη συνέχιση της συμμαχίας με το PNL και το USR.  Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε  μια κυβέρνηση μειοψηφίας με το PNL.  Δεν αποκλείει άλλες συνεργασίες, καμία όμως που να περιέχει το AUR.

To AUR θα μεταβεί στο Cotroceni για λόγους εικόνας και μόνον, αφού κανένα κόμμα δεν επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί του. Το κόμμα θεωρείται εξτρεμιστικό τόσο στη Ρουμανία όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναμένεται ότι οι ηγέτες του θα εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά στο έπακρο το γεγονός.

Ο ηγέτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του PSD στη Βουλή, Alfred Simonis, δήλωσε χθες βράδυ στο Digi24, ότι το  επιθυμία του PSD ήταν το PNL και το USR „να μη συμφιλιωθούν” και αυτός είναι και ο λόγος που καθυστέρησε να υποβάλει την πρόταση μομφής. «Ελάτε να σας πως ειλικρινά: στόχος μας δεν ήταν να είναι ή όχι ο Cîţu πρόεδρος του PNL, βασικός στόχος μας ήταν το USR και το  PNL να μη συμφιλιωθούν και να μην καταστρέψουν τη Ρουμανία (…)”, δήλωσε ο Simonis.

O Simonis ανέφερε ότι το κόμμα του είναι διατεθειμένο να αναλάβει τη διακυβέρνηση, όμως μόνον μετά από εκλογές.

Το πρωί ο Πρόεδρος του PSD, Marcel Ciolacu, δήλωσε ότι “αν έχουμε μια πλειοψηφία, επανερχόμαστε στη διακυβέρνηση” και επανέλαβε ότι δεν θα στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας του PNL./ibna