Κοινή δήλωση 10 κρατών μελών της ΕΕ για την πυρηνική ενέργεια

Κοινή δήλωση 10 κρατών μελών της ΕΕ για την πυρηνική ενέργεια

Δέκα κράτη μέλη της ΕΕ συμπεριλαμβανομένου της Βουλγαρίας και της Γαλλίας με κοινή πρωτοβουλία ζητούν την υποστήριξη της πυρηνικής ενέργειας, σύμφωνα με το Πρακτορείο France Presse.

Η πρωτοβουλία προσδοκά να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας και θα «προστατεύει τους ευρωπαίους καταναλωτές από τις διακυμάνσεις στις τιμές», τονίζουν τα 10 κράτη μέλη της ΕΕ σε κοινό άρθρο, δημοσιευμένο στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Για το λόγο αυτό θεωρούν «απολύτως απαραίτητο να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής φορολογίας πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους».

Επιπρόσθετα συμβάλλει στην διαφοροποίηση των πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.

Εκτός από τη Γαλλία και τη Βουλγαρία, η κοινή δήλωση υπογράφηκε από εκπροσώπους της Ρουμανίας, της Τσεχίας, της Φινλανδίας, της Σλοβακίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο πρέπει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των ευνοϊκών για το κλίμα και το περιβάλλον πηγών ενέργειας για πράσινη χρηματοδότηση από την ΕΕ./ibna