Μαυροβούνιο: Ο Đukanović θα ανακριθεί εξαιτίας των “Pandora Papers”

Μαυροβούνιο: Ο Đukanović θα ανακριθεί εξαιτίας των “Pandora Papers”

Ο ειδικός εισαγγελέας του Μαυροβουνίου, Milivoje Katnić, ανακοίνωσε ότι θα αντιμετωπίσει τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Milo Đukanović, όπως οποιονδήποτε άλλο πολίτη, εάν προκύψουν βάσιμες υποψίες σχετικά με τους ισχυρισμούς για την υπεράκτια εταιρεία του.

«Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει, στην Αγγλία, την Ελβετία ή σε άλλη τοποθεσία, θα λάβουμε απόφαση με βάση αυτό. Εάν υπάρχουν βάσιμες υποψίες, θα αντιμετωπιστεί όπως οποιοσδήποτε άλλος πολίτης, θα ζητήσουμε την άρση της ασυλίας», δήλωσε ο Katnić στην εκπομπή Načisto στην τηλεόραση Vijesti.

Σε τηλεοπτική μονομαχία με τον διευθυντή του Δικτύου για την επιβεβαίωση του μη κυβερνητικού τομέα (MANS) και επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Συμβουλίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς υψηλού επιπέδου, Vanja Ćalović Marković, είπε ότι οι Đukanović είχαν μια κοινή επιχείρηση που απέτυχε και κάποιος διέγραψε 120 εκατομμύρια.

Ο Katnić πρόσθεσε ότι θα ερευνήσουν επειδή υπάρχουν υποψίες και ότι δεν μπορεί να παρουσιάσει το περιεχόμενο των αποδεικτικών στοιχείων, αναφέρει η πύλη Vijesti.

«Ζητήσαμε έγγραφα και στείλαμε επιστολή στον Đukanović να μας δώσει τις απαντήσεις που έδωσε και να μας δώσει κατάθεση. Θα την στείλουμε και στον γιο του», δήλωσε ο Katnić, προσθέτοντας ότι σέβεται τον Đukanović επειδή είναι ο πρόεδρος του κράτους.

Ο Ćalović Marković δήλωσε ότι ο Đukanović σίγουρα έκανε τα πάντα για να κρύψει ότι ήταν ο ιδιοκτήτης του καταπιστεύματος στην υπεράκτια ζώνη. Είπε ότι αναμένουν από τα θεσμικά όργανα να ελέγξουν γιατί έγινε το καταπίστευμα. Ο Ćalović Marković δήλωσε ότι η Εισαγγελία γνωρίζει πού βρίσκονται τα έγγραφα και πώς να βρει τον λογαριασμό.

Στα έγγραφα της κορυφαίας δικηγορικής εταιρείας στον Παναμά, Alcogal, η MANS βρήκε επικυρωμένα αντίγραφα των συμφωνιών σύστασης καταπιστεύματος που σύναψαν οι Đukanovićs στις 21 Ιουνίου 2012 με την CM Skye 2 (PTC) Limited, εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Τα καταπιστεύματα έχουν συσταθεί για περίοδο 80 ετών και η εταιρεία που τα διαχειρίζεται έχει την εξουσία να αγοράζει και να πουλάει ακίνητα και εταιρείες για λογαριασμό του Djukanovic, να ανοίγει νέες εταιρείες και λογαριασμούς giro, να δίνει και να παίρνει δάνεια και να εκτελεί διάφορα άλλα καθήκοντα./ibna