Κροατία: Διατάχθηκε έρευνα για την αστυνομική βία κατά των μεταναστών

Κροατία: Διατάχθηκε έρευνα για την αστυνομική βία κατά των μεταναστών

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković δήλωσε την Παρασκευή ότι διέταξε μια “ολοκληρωμένη έρευνα” σχετικά με τα πλάνα που δείχνουν αστυνομικούς να παρενοχλούν μετανάστες και να τους επιστρέφουν πέρα από τα σύνορα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Καταδικάζουμε τη βία, ιδίως τη βία κατά των μεταναστών. Δεν παρατήρησα ότι αυτοί οι άνθρωποι απείλησαν κανέναν, είναι ντροπή». Πρόσθεσε ότι το θέμα συζητείται με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Πρέπει να μάθουμε τι συνέβη και αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί. Είναι ένα πράγμα να εκτιμήσουμε το έργο της κροατικής αστυνομίας, η οποία φυλάει τα πράσινα σύνορα. Για πολιτικούς λόγους, η Κροατία δεν θα σηκώσει το σύρμα προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, λόγω των σχέσεων με τους Βόσνιους, τους Σέρβους, τους Κροάτες… Κάθε κράτος προστατεύει τα σύνορά του. Αυτό είναι δυνατό, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί βία όπως σε αυτή την περίπτωση στην οποία δεν ήταν απαραίτητη. Στη Λιθουανία, Λετονία, είδατε τι συμβαίνει, είναι η αποσταθεροποίηση των χωρών της Βαλτικής και της ΕΕ, είναι δύσκολο γι’ αυτές, τα σύνορά τους είναι μεγάλα… Οι δυνάμεις της Λευκορωσίας έρχονται και σπρώχνουν ανθρώπους πέρα από τα σύνορα. Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης είναι ένα σοβαρό ζήτημα», δήλωσε ο Plenković.

Νωρίτερα, ο Plenković δήλωσε ότι συζήτησε το θέμα με τον υπουργό Εσωτερικών Davor Božinović.

«Κάλεσα τον υπουργό Božinović να διασφαλίσει ότι το υπουργείο και η αστυνομία θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα διερευνήσουν το θέμα, ώστε να δούμε τι συνέβη και να λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις, διότι η Κροατία, ως χώρα που διέπεται από το κράτος δικαίου, σέβεται τους δικούς της νόμους και τους διεθνείς κανόνες. Δεν επιθυμούμε καμία ενέργεια που μπορεί να συνδέεται με το κράτος και που δεν είναι σύμφωνη με το νομικό μας σύστημα», δήλωσε ο Plenković.

«Εκτιμούμε τον ρόλο της κροατικής αστυνομίας στην προστασία των συνόρων τα τελευταία χρόνια, αφού η ήπειρός μας έχει γίνει προορισμός για μεταναστεύσεις, οι οποίες είναι συχνά παράνομες και καθοδηγούνται και οργανώνονται από διακινητές που επωφελούνται από την ατυχία πολλών ανθρώπων που για διάφορους λόγους εγκατέλειψαν τα σπίτια τους», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα πλάνα βίας στα κροατικά σύνορα. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τις εσωτερικές υποθέσεις, Adalbert Jahnz, την Πέμπτη «μετέφερε την ανησυχία της Επιτροπής για τις αναφορές βίαιων απωθήσεων στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας και της Κροατίας», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Hina.

Τα βίντεο και οι αναφορές για βίαιες απωθήσεις στα εξωτερικά σύνορα, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, είναι πολύ ανησυχητικά. Η βία και η κακομεταχείριση των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων είναι απαράδεκτες και πρέπει να διεξαχθεί έρευνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος στις Βρυξέλλες./ibna