Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη γερμανική πολιτική για τα Δυτικά Βαλκάνια

Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη γερμανική πολιτική για τα Δυτικά Βαλκάνια

Η Γερμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πολιτική διεύρυνσης και ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων και της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, δήλωσαν εχτές οι εκπρόσωποι των γερμανικών ιδρυμάτων στη Σερβία.

Στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γερμανία την αλλαγή της πολιτικής προς τα Δυτικά Βαλκάνια», που διοργάνωσε το Γερμανο-Σερβικό Εμπορικό Επιμελητήριο, επισημάνθηκε ότι η οικονομική συνεργασία μεταξύ Βερολίνου και Βελιγραδίου δεν θα αλλάξει σύντομα στο μέλλον, αλλά αυτό θα μπορεί να αναμένει μεγαλύτερη συμμετοχή στην Πράσινη Ατζέντα.

Ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Friedrich Ebert στη Σερβία, Max Brändle, εξέφρασε την πεποίθησή ότι η Γερμανία, ως μία από τις ισχυρότερες χώρες της ΕΕ, θα συνεχίσει να είναι ο φορέας της διαδικασίας ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση και ότι θα συμβάλει στη διεύρυνση.

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Σερβία». «Ανεξάρτητα από τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουν η Angela Merkel και ο Aleksandar Vučić, το συμφέρον της Γερμανίας είναι να υποστηρίζεται και να περιβάλλεται από φίλους στα κράτη μέλη της ΕΕ», δήλωσε ο Max Brändle.

Είναι πεπεισμένος ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων και της Σερβίας στην ΕΕ, εάν ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Olaf Scholz εκλεγεί καγκελάριος, αλλά ότι «δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις» όταν πρόκειται για τα κριτήρια της πλήρους συμμετοχής..

«Η Γερμανία έχει συμφέρον η Σερβία να σημειώσει πρόοδο σε αυτόν τον δρόμο μέσω του ανοίγματος κεφαλαίων, αλλά είναι σαφές ότι θα πληρούνται κριτήρια όπως η δημοκρατία και το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Brändle.

Ο διευθυντής του Ιδρύματος Konrad Adenauer, κοντά στο CDU, για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, Norbert Beckmann-Dierkes, είναι πεπεισμένος ότι εάν ο επικεφαλής του CDU, Armin Laschet εκλεγεί καγκελάριος, δεν θα πρέπει να περιμένουμε σημαντικές αλλαγές στη γερμανική πολιτική έναντι των Δυτικών Βαλκανίων.

Πιστεύει ότι αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό ακόμη και αν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα εκλέξει καγκελάριο.

«Είμαι βέβαιος ότι δεν θα συμβούν ριζικές αλλαγές στην πορεία, κάτι που είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο Beckman-Dierkes.

Πιστεύει ότι η Σερβία και η Νοτιοανατολική Ευρώπη θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μελλοντική γερμανική κυβέρνηση, ιδίως από την άποψη της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

Ο διευθυντής του γραφείου του Βελιγραδίου του Ιδρύματος Heinrich Böll, Simon Ilse, κοντά στους Πράσινους, αναμένει ότι το κόμμα θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση, εκτός εάν τα μεγάλα κόμματα αποφασίσουν για έναν μεγάλο συνασπισμό.

«Αλλά δεν νομίζω ότι κανείς το θέλει αυτό στη Γερμανία. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τις επόμενες εβδομάδες πώς θα σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση», είπε ο Ilse.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν σχηματιστεί στη Γερμανία ο λεγόμενος συνασπισμός «φανάρι», οι αρχές της γερμανικής πολιτικής σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ θα παραμείνουν οι ίδιες, αλλά ο τόνος θα αλλάξει.

«Είναι αναμενόμενο ότι η γερμανική δέσμευση θα ασχοληθεί περισσότερο με θέματα εκδημοκρατισμού και κράτους δικαίου στις χώρες της περιοχής, καθώς και για την Πράσινη Ατζέντα», δήλωσε ο Bell.

Ο διευθυντής του Γερμανοσερβικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Frank Aletter είπε ότι η πρωτοβουλία της διαδικασίας του Βερολίνου, που ξεκίνησε από τη γερμανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία της καγκελαρίου Angela Merkel, είναι πολύ επιτυχημένη και αυτό το δείχνει ότι 400 γερμανικές εταιρείες που λειτουργούν στη Σερβία απασχολούν 75.000 εργαζόμενους.

Τόνισε ότι το Γερμανικό-Σερβικό Εμπορικό Επιμελητήριο θα εργαστεί για τη συνέχιση της επιτυχούς οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Σίγουρα, θα υπάρξει αλλαγή σε ορισμένες εστίες και αύξηση της συμμετοχής σε διάφορους τομείς, κυρίως στην προστασία του περιβάλλοντος και την κοινή παροχή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη Σερβία και τη Γερμανία», δήλωσε ο Aletter./ibna