Ο Vučić συναντήθηκε με την Von der Leyen

Ο Vučić συναντήθηκε με την Von der Leyen

«Ολόκληρη η περιοχή χρειάζεται καλές σχέσεις και συμφιλίωση, και ξέρω ότι είστε μέρος αυτού» είπε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στο Βελιγράδι όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić.

Η Von der Layen επεσήμανε ότι είναι ισχυρός υποστηρικτής της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

«Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζω πραγματικά και χαιρετίζω την έντονη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις. Σας συγχαίρω, κάνατε μια τεράστια δουλειά» είπε η Von der Leyen, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι η Σερβία θα ανοίξει νέα κεφάλαια το συντομότερο δυνατό.

Όπως είπε, «γνωρίζουμε ότι η απόφαση εναπόκειται στα κράτη μέλη, ξέρω ότι το γνωρίζετε και ξέρω ότι εργάζεστε για να πληροίτε τις προϋποθέσεις».

Μιλώντας για το Κοσσυφοπέδιο, ο Vučić είπε ότι η σερβική αντιπροσωπεία κάνει ό, τι μπορεί για να επιτευχθεί συμφωνία.

«Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό όχι μόνο για τη διατήρηση της ειρήνης, αλλά και για την επίτευξη περισσότερων συμφωνιών που θα σημαίνουν την ασφάλεια των ανθρώπων στα Βαλκάνια, αλλά που θα σημαίνουν επίσης μια καλύτερη ζωή και οικονομία για όλους μας» είπε ο Vučić.

Είπε ότι ο διάλογος υπό την αιγίδα της ΕΕ είναι κάτι που σέβεται η Σερβία, το οποίο είναι βασικό, στο οποίο είμαστε δεσμευμένοι.

Έλπιζα ότι θα κάναμε μια συμφωνία χθες το βράδυ, αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαστε μακριά από την επίλυση του τρέχοντος προβλήματος και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε κάποια μελλοντικά προβλήματα. Αυτό είναι σημαντικό για όλους εμάς, τους Σέρβους και τους Αλβανούς και ολόκληρη την περιοχή» είπε ο Vučić, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν θα είμαστε ο ηγέτης της ΕΕ μέχρι να επιλύσουμε πλήρως αυτές τις σχέσεις.

Δήλωσε επίσης ότι «έχουμε πολλά να κάνουμε, αν και μου φαίνεται ότι έχουμε κάνει σημαντικά πράγματα». Είπε επίσης ότι η Πρόεδρος της ΕΕ είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μειωθούν οι εντάσεις με επιστροφή στον διάλογο, και ότι η ΕΕ βασίστηκε στον διάλογο και την οικονομική ανάπτυξη από την αρχή, η οποία οδηγεί σε κατανόηση και από τις δύο πλευρές, επούλωση πληγών και τελική συμφιλίωση μια μακρά διαδικασία, που οδηγεί σε ένα ειρηνικό και ελπιδοφόρο μέλλον.

«Με ευγνωμοσύνη για αυτά τα λόγια, θέλω να επαναλάβω ότι η Σερβία είναι πλήρως αφοσιωμένη στην εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μέχρι τώρα, προστάτης των οποίων είναι η ΕΕ» είπε.

Επισημάνθηκε επίσης ότι είναι σημαντικό για την ένταξη στην ΕΕ να επιλύσει τις σχέσεις με την Πρίστινα, καθώς και ότι η Σερβία δεν θα είναι μέλος μέχρι να λύσει αυτές τις σχέσεις.

«Κανένα σήμα από τις Βρυξέλλες»

Όπως είπε, δεν έλαβε σήματα από τις Βρυξέλλες που θα επιβεβαίωναν το άρθρο του Reuters ότι η ΕΕ δεν δείχνει πλέον ενδιαφέρον για τα Δυτικά Βαλκάνια. Λέει επίσης ότι μίλησε για αυτό με τον πρόεδρο της ΕΕ, λέγοντας ότι επανέλαβε σήμερα ότι η Ένωση επιθυμεί τη Σερβία και άλλες χώρες της περιοχής ως μέλη.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την ΕΕ, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα ήταν στρατηγικά σοφό ούτε για την ΕΕ. Θα ήταν σοφό να δείξουμε ότι η ΕΕ εξακολουθεί να είναι ελκυστική για όλους. Πιστεύω στα λόγια της von der Layen – είπε ο Vučić, προσθέτοντας ότι γνωρίζει ότι υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι η ένταξη στην ΕΕ δεν είναι προτεραιότητα, αλλά ότι γεγονότα όπως τα σημερινά δείχνουν τον προσανατολισμό των Βρυξελλών «και τι μπορούμε να κάνουμε μαζί».

Όπως είπε, η Σερβία δεν θα είναι μέλος της ΕΕ το επόμενο έτος, «αλλά δεν ξέρω σε λίγα χρόνια», είπε ο Vučić και επεσήμανε ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να ασχοληθούμε με το ζήτημα της ενέργειας, το οποίο Είναι πολύ σημαντικό.

Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η Σερβία έχει διανύσει πολύ δρόμο.

«Πιστεύουμε ότι είμαστε φίλοι και εταίροι, εντός της Ένωσης υπάρχουν συνθήκες και αξίες που γίνονται σεβαστές, όλα ενσωματώνονται στο κράτος δικαίου. Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου είναι πολύ μεγάλες αξίες και τις θέλουμε για όλους τους πολίτες μας» είπε.

Τόνισε επίσης τη σημασία της οικονομικής ολοκλήρωσης, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικές.

«Με αμοιβαία κατανόηση, όχι μόνο θα είμαστε φίλοι και εταίροι, αλλά όλοι μια μέρα θα είμαστε μέρος της ΕΕ» πρόσθεσε.

Όπως είπε, η Σερβία έχει σημαντική συμβολή και η φωνή των πολιτών της Σερβίας πρέπει να ακουστεί.

«Θέλουμε να σας ακούσουμε», είπε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις μπροστά σε όλους, ότι «πρέπει να ξεπεράσουμε την πανδημία και να ενθαρρύνουμε την οικονομική ανάκαμψη».

«Η ΕΕ έχει επενδύσει σημαντικά ποσά για την υπέρβαση της πανδημίας. Η υποστήριξη ύψους 3,3 δισ. ευρώ έχει διατεθεί για τα Δυτικά Βαλκάνια και η Σερβία έχει ήδη λάβει 23 εκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσα βοήθεια» δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΕ.

Προσθέτει ότι η περιφερειακή ολοκλήρωση είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία γιατί, πάνω απ’ όλα, είναι προς όφελος των πολιτών.

«Αλλά πρέπει να γίνει παράλληλα με τη διαδικασία ένταξης και την υποστηρίζω σθεναρά» είπε η Von der Layen, απαντώντας στην ερώτηση των δημοσιογράφων αν υποστηρίζει την ιδέα της στενής συνεργασίας στην περιοχή./ibna