Β-Ε: Η Von der Leyen παρέστη στην τελετή εγκαινίων της γέφυρας Svilaj

Β-Ε: Η Von der Leyen παρέστη στην τελετή εγκαινίων της γέφυρας Svilaj

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η οποία επισκέπτεται τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, παρέστη στα σημερινά εγκαίνια της γέφυρας Svilaj, η οποία θα συνδέει τον αυτοκινητόδρομο του διαδρόμου Vc πάνω από τον ποταμό Σάβα μεταξύ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Κροατίας.

Ανέφερε ότι οι γέφυρες είναι αυτές που συνδέουν τους ανθρώπους, αλλά επεσήμανε ότι τώρα είναι σημαντικό να χτιστούν οι πιο σημαντικές γέφυρες, τις οποίες αποκάλεσε γέφυρες συμφιλίωσης, οι οποίες αποτελούν χρέος προς τα θύματα των πολέμων του παρελθόντος, καθώς και προς τις μελλοντικές γενιές.

Η γέφυρα συνδέει τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε η Von der Leyen, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επενδύσει 25 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της γέφυρας, αλλά το πιο σημαντικό είναι ο συμβολισμός που αντιπροσωπεύει η γέφυρα.

«Η ουσία αυτού του έργου είναι η σύνδεση μεταξύ χωρών, λαών και πολιτισμών, η οποία είναι πολύ σημαντική για το κοινό μας μέλλον. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι προς το κοινό συμφέρον και πιστεύω ότι αυτό είναι το πεπρωμένο μας», επισήμανε.

Αναφέρθηκε στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σλοβενία, όπου θα συζητηθεί το μελλοντικό όραμα της ΕΕ, και θέλει να ακούσει τη Βιέννη να συμμετέχει σε μια διάσκεψη για το μέλλον αυτής της περιοχής και να ακούσει τη φωνή των νέων στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ΕΕ.

«Οι ηγέτες της περιοχής πρέπει να έχουν το συμφέρον των πολιτών στην πρώτη θέση και να εργαστούν για τις μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν το καθεστώς υποψήφιας χώρας για τη Β-Ε, και οι εκλογικές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες. Θα εργαστούμε από κοινού σε αυτό ως φίλοι και εταίροι σας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διασφάλισης της ισότητας για όλους και του σεβασμού των συμφωνηθέντων», πρόσθεσε η Von der Leyen.

Η ίδια σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επενδύσει πολλά χρήματα για την οικονομική ανάκαμψη, 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των εταίρων στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ 380 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Είπε ότι το οικονομικό επενδυτικό σχέδιο θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και ολοκλήρωση εντός των Βαλκανίων και κάλεσε όλες τις χώρες να εργαστούν για τη δημιουργία μιας κοινής αγοράς, διότι είναι σημαντικό να μην υπάρχουν εμπόδια και δυσκολίες στην ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών.

Όπως είπε, είναι τώρα σημαντικό να εργαστούμε για την οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος και τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη, διότι πιστεύει ότι όλοι οι πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αξίζουν ένα πιο πράσινο και πιο ευημερούν μέλλον.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Zoran Tegeltija εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση ενός μεγάλου επενδυτικού έργου – το άνοιγμα της γέφυρας Svilaj.

Είπε ότι σήμερα όλοι έγιναν μάρτυρες της επιτυχίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Δημοκρατίας της Κροατίας με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι υπάρχει μικρός αριθμός τέτοιων μεγάλων έργων που έχουν υλοποιηθεί χωρίς την υποστήριξη των φίλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αποδείξαμε ότι διαθέτουμε αρκετές γνώσεις, δεξιότητες και θάρρος για να υλοποιήσουμε από κοινού έργα, να τα κατασκευάσουμε και να τα χρηματοδοτήσουμε. Η κατασκευή ακόμη και της μικρότερης γέφυρας οπουδήποτε στον κόσμο αποδεικνύει την ικανότητα των ανθρώπων να χτίζουν, αλλά ταυτόχρονα συμβολίζει τη σύνδεση των ανθρώπων, του εμπορίου, των οικονομιών και των πολιτισμών”, πρόσθεσε.

Η κατασκευή αυτής της γέφυρας μήκους 660 μέτρων, η οποία κόστισε περισσότερα από 23 εκατ. ευρώ, δείχνει την ικανότητα της χώρας να κατασκευάζει μεγάλα έργα υποδομής και να συνδέει τους πολίτες και την οικονομία.

Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κροατίας, Andrej Plenković, δήλωσε ότι θέλει να ενισχύσει τις σχέσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και ότι η Κροατία “δεν θα υψώσει το σύρμα προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη”.

Ο Plenković δήλωσε ότι σήμερα βρίσκονται στον ποταμό Σάβα, ο οποίος είναι το μακρύτερο φυσικό σύνορο μεταξύ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Κροατίας.

«Ανοίγουμε άλλη μια γέφυρα που μας συνδέει και η άφιξη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζει τον συμβολισμό της σύνδεσης. Συμβολίζει επίσης τις αξίες που μας συνδέουν, και αυτές είναι η συντροφικότητα, η υπευθυνότητα, η εμπιστοσύνη, η εκτίμηση, ο σεβασμός και η επιθυμία να επικοινωνούμε χωρίς να παρεμβαίνουμε με ανθρώπους, αγαθά και υπηρεσίες που κινούνται χωρίς περιορισμούς, οι οποίες είναι επίσης ευρωπαϊκές αξίες”, δήλωσε.

Αργότερα εντός της ημέρας, η von der Leyen θα έχει αρκετές συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο Σεράγεβο./ibna