Σλοβενία: Ισχυρές βροχοπτώσεις πλημμύρισαν τη Λιουμπλιάνα

Σλοβενία: Ισχυρές βροχοπτώσεις πλημμύρισαν τη Λιουμπλιάνα

Μετά από έναν ήρεμο Σεπτέμβριο, ο οποίος την Τετάρτη χαρακτηρίστηκε από ήλιο και πολύ υψηλές θερμοκρασίες τα απογεύματα, ο καιρός στη Σλοβενία χθες το βράδυ έδειξε τη λιγότερο ευχάριστη πλευρά του. Αργά το απόγευμα, η βορειοανατολική Σλοβενία χτυπήθηκε από τοπικές καταιγίδες με ισχυρές βροχές και χείμαρρους, κατά τη διάρκεια των οποίων έπεσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα περισσότερα από 50 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ ακόμη περισσότερο, βίαια καιρικά φαινόμενα κινήθηκαν το βράδυ πάνω από την κεντρική Σλοβενία, ακόμη και πάνω από την πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα, όπου δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ τόσο ισχυρή νεροποντή στην 160χρονη ιστορία των μετεωρολογικών μετρήσεων, γράφει το 24ur.com.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας (Arso), στον μετεωρολογικό σταθμό πίσω από το Bežigrad έπεσαν 96 λίτρα βροχής μεταξύ 9 μ.μ. και 10 μ.μ. και συνολικά 122 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο, που ξεπερνά το ρεκόρ 250 ετών. Πριν από αυτό, η χειρότερη νεροποντή στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας μετρήθηκε στις 11 Αυγούστου 1951, όταν έπεσαν 62 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο σε μία ώρα, ενώ η μέγιστη 5ωρη βροχόπτωση καταγράφηκε στις 22 Οκτωβρίου 2014, δηλαδή 113 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η Διοίκηση Προστασίας και Διάσωσης της Δημοκρατίας της Σλοβενίας αναφέρει ότι το περιφερειακό κέντρο της Λιουμπλιάνας δέχθηκε περισσότερες από 2.700 κλήσεις από πολίτες μεταξύ 8 μ.μ. και μεσάνυχτα. Πλημμύρισαν περισσότερα από 500 κτίρια, καθώς και δρόμοι, χώροι στάθμευσης και υπόγειες διαβάσεις, ενώ αρκετά ΙΧ οχήματα κόλλησαν στα υψηλά νερά. Οι πυροσβέστες της Λιουμπλιάνας ανακοίνωσαν ότι είχαν επέμβει σε 364 αναφορές μέχρι τις 6 το πρωί.

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Rok Nosan του 24ur.com, ο συνδυασμός ασταθούς ατμόσφαιρας και ασθενούς ανέμου, που έπνεε στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας (μέχρι ύψος περίπου 2000 μέτρων) από τα βορειοανατολικά και σε υψηλότερο επίπεδο από τα δυτικά, οδήγησε στο σχηματισμό τέτοιων βίαιων καταιγίδων. Συγκεκριμένα, ένα εξασθενημένο ψυχρό μέτωπο κινούνταν πάνω από τη Σλοβενία αργά το απόγευμα και το βράδυ χθες, ενώ ο καιρός επηρεάστηκε επίσης ελαφρώς από έναν κυκλώνα μικρού υψομέτρου, ο οποίος κινούνταν βορειοανατολικά στην Κεντρική Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, αυξήθηκε η διάτμηση του ανέμου πάνω από τη Σλοβενία, για την οποία μιλάμε όταν ο άνεμος αλλάζει κατεύθυνση και ταχύτητα με το υψόμετρο. Λόγω των ασθενών υψομετρικών ανέμων, ευτυχώς, οι καταιγίδες δεν κάλυψαν μεγαλύτερες εκτάσεις, ενώ και το μέτωπο εξασθένησε καθώς κινούνταν προς τα νότια της χώρας, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία στην Primorska, την Dolenjska και την Bela Krajina να υπάρχει μόνο ένα δείγμα βροχής.

Μια νέα αλλαγή στον καιρό, σύμφωνα με τις προβλέψεις του, μπορεί να αναμένεται την Κυριακή, όταν θα έρθει η περιφέρεια ενός πολύ βαθύ και εκτεταμένου κυκλώνα με επίκεντρο κοντά στις Βρετανικές Νήσους. Ως αποτέλεσμα, ο νοτιοδυτικός άνεμος θα ενισχυθεί, φέρνοντας πολύ θερμό και κορεσμένο σε υγρασία αέρα πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Στον λοφώδη κόσμο της δυτικής Σλοβενίας, θα βρέχει κατά διαστήματα το πρωί της Κυριακής, ενώ λίγες σταγόνες βροχής θα μπορέσουν να φτάσουν στην κεντρική Σλοβενία το απόγευμα. Αυτό θα είναι μόνο μια εισαγωγή για τον πολύ ασταθή καιρό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όταν οι πολίτες μπορούν και πάλι να περιμένουν καταιγίδες με μεγαλύτερες βροχές./ibna