Επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου Πρίστινα

Επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου Πρίστινα

Μετά από εκτεταμένες συζητήσεις που διευκόλυνε ο Miroslav Lajčák, Ειδικός Εντεταλμένος της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και άλλα περιφερειακά ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, ο Besnik Bislimi, επικεφαλής διαπραγματευτής του Κοσσυφοπεδίου, και ο Petar Petković, επικεφαλής διαπραγματευτής της Σερβίας, κατέληξαν σε συμφωνία για την επίλυση των εντάσεων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης που θα επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία όλων των ανθρώπων.

Για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, τα μέρη συμφώνησαν να απομακρύνουν τις ειδικές αστυνομικές μονάδες που είναι σήμερα αναπτυγμένες στα κοινά σημεία διέλευσης (CCP) Jarinje/Jarinjë και Brnjak/Bërnjakë ταυτόχρονα με τα οδοφράγματα, ξεκινώντας στις 2 Οκτωβρίου 2021 στις 08:00 και ολοκληρώνοντας το αργότερο στις 16:00. Η KFOR θα αναπτυχθεί στα σημεία Jarinje/Jarinjë και Brnjak/Bërnjakë CCPs πριν από την έναρξη της ταυτόχρονης απομάκρυνσης και θα παραμείνει για περίπου δύο εβδομάδες για να προστατεύσει ένα ασφαλές περιβάλλον και να εγγυηθεί την ελεύθερη κυκλοφορία.

Μετά τα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης επί τόπου, τα μέρη θα εφαρμόσουν το καθεστώς αυτοκόλλητων ετικετών όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου υπό τη διαμεσολάβηση της ΕΕ ως προσωρινή λύση έως ότου συμφωνηθεί μόνιμη λύση.

Θα συσταθεί ομάδα εργασίας υπό την προεδρία της ΕΕ και αποτελούμενη από την ΕΕ, το Βελιγράδι και την Πρίστινα για την εξεύρεση μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο θέμα των πινακίδων με βάση τα πρότυπα και τις πρακτικές της ΕΕ. Η πρώτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου 2021 στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ χαιρετίζει το αποτέλεσμα της σημερινής συζήτησης και προτρέπει τα δύο μέρη να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στο διάλογο, προκειμένου να σημειωθεί ταχεία πρόοδος όσον αφορά την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Κατά τη διάρκεια των σημερινών διαπραγματεύσεων, ο διαμεσολαβητής της ΕΕ σημείωσε τις ανησυχίες που εξέφρασε το μέρος του Βελιγραδίου σχετικά με τη μη εφαρμογή της σύνδεσης/κοινότητας των δήμων με σερβική πλειοψηφία και την έλλειψη επιτροπής με σερβική πλειοψηφία στο Εφετείο του Κοσσυφοπεδίου σε μια πρόσφατη υπόθεση. Ο Διαμεσολαβητής καλεί και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν όλες τις προηγούμενες συμφωνίες. Για το σκοπό αυτό, η ΕΕ ως διαμεσολαβητής θα εξετάσει τα εκκρεμή ζητήματα που προκύπτουν από την πρώτη συμφωνία αρχών που διέπει την εξομάλυνση των σχέσεων, τη “Συμφωνία των Βρυξελλών”, με τα δύο μέρη κατά προτεραιότητα σε μία από τις επόμενες συναντήσεις των επικεφαλής διαπραγματευτών πριν από το τέλος του έτους./ibna