Σλοβενία: Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να διαλύσει τη διαμαρτυρία

Σλοβενία: Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να διαλύσει τη διαμαρτυρία

Η σλοβενική αστυνομία επενέβη με τη βία για να διαλύσει αρκετές χιλιάδες πολίτες που το απόγευμα της Τετάρτης διαδήλωσαν στη Λιουμπλιάνα. Αυτή ήταν η τρίτη διαμαρτυρία ενάντια στα αυστηρά μέτρα κατά του Covid και την εισαγωγή των διαβατηρίων Covid.

Ο άμεσος λόγος της διαμαρτυρίας ήταν ο θάνατος της 20χρονης κοπέλας που πέθανε μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Ο εμβολιασμός με αυτόν τον τύπο εμβολίου ανεστάλη, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Janez Poklukar.

Η ειδική συμβουλευτική ομάδα για τον εμβολιασμό στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας πρότεινε την κίνηση αυτή και η αναστολή θα ισχύσει μέχρι να διαλευκανθούν όλες οι συνθήκες του θανάτου της γυναίκας, σύμφωνα με τον Poklukar.

Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τους πολίτες να συγκεντρωθούν στο κέντρο της Λιουμπλιάνας και να αποκλείσουν για λίγες ώρες την κυκλοφορία στη βόρεια περιφερειακή οδό, όπου η αστυνομία τους διέλυσε με κανόνια νερού. Κατευθύνθηκαν πίσω προς το κέντρο της πόλης. Συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του RTV Slovenia και φώναζαν: “Θέλουμε πέντε λεπτά”.

Η αστυνομία ανακοίνωσε αργότερα ότι η διαμαρτυρία διαλύεται, αλλά οι διαδηλωτές δεν συμφώνησαν. Σύμφωνα με την αστυνομία, η διαδήλωση διαλύθηκε προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των ατόμων. Για το λόγο αυτό χρησιμοποίησαν και μέσα καταναγκασμού. Όλοι οι διαδηλωτές κλήθηκαν επίσης να εγκαταλείψουν ειρηνικά την περιοχή της βόρειας παράκαμψης της Λιουμπλιάνας και να ακολουθήσουν τις οδηγίες και τις εντολές της αστυνομίας.

Η τρίτη κατά σειρά διαμαρτυρία κατά του υποχρεωτικού όρου PCT ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα. Οι διαδηλωτές απαίτησαν την κατάργηση του όρου PCT, την παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές. Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος του MMC Miha Zavrtanik, ένας φράχτης μπροστά από το κοινοβούλιο υποδέχθηκε τους διαδηλωτές – η Trg Republike είναι περίπου κατά το ήμισυ περιφραγμένη, και υπήρχαν πολλές αστυνομικές μονάδες στο σημείο.

Μετά από τρεις ώρες συγκέντρωσης στην πλατεία Δημοκρατίας, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο και από εκεί κατά μήκος της Celovška Cesta προς την περιφερειακή οδό, όπου σταμάτησαν την κυκλοφορία. Εκεί, τους αντιμετώπισε η αστυνομία με ένα κανόνι νερού. Λόγω της διαμαρτυρίας, η βόρεια παράκαμψη της Λιουμπλιάνας μεταξύ των κόμβων Koseza και Zadobrovo έκλεισε και προς τις δύο κατευθύνσεις για λίγες ώρες. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές επέστρεψαν προς το κέντρο της πόλης και συγκεντρώθηκαν μπροστά από το RTV Slovenia.

Σε βίντεο πρόσκληση για τη συγκέντρωση, ο πρόεδρος του κόμματος Resni.ca, που προετοίμασε τη διαμαρτυρία, Zoran Stevanović, εκτίμησε, μεταξύ άλλων, ότι αυτή ήταν η μόνη επιλογή που τους απέμενε, καθώς η κυβέρνηση πραγματοποιούσε πραξικόπημα και ανέτρεπε τη συνταγματική τάξη με αποφάσεις που κατά την άποψή του είναι αντισυνταγματικές. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, αυτή τη φορά αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν νωρίτερα, καθώς υπολόγισαν ότι εκείνη την ώρα θα διεξαγόταν μια κοινοβουλευτική συνεδρίαση, η οποία όμως έληξε πριν από την έναρξη του συλλαλητηρίου.

Στην πλατεία Δημοκρατίας μίλησε και ο πατέρας της 20χρονης, η οποία φέρεται να πέθανε από επιπλοκή μετά τον εμβολιασμό. Είπε: “Ήθελε απλώς να αγοράσει την ελευθερία της, όπως όλοι οι άλλοι”. Οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο την τίμησαν με ενός λεπτού σιγή./ibna