Β-Ε: Η αποστολή του ΟΑΣΕ υποστήριξε την αίθουσα διδασκαλίας της ειρήνης

Β-Ε: Η αποστολή του ΟΑΣΕ υποστήριξε την αίθουσα διδασκαλίας της ειρήνης

Η Αποστολή του ΟΑΣΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Β-Ε) και η αυστριακή πρεσβεία στο Σεράγεβο, υποστήριξαν την ένωση πολιτών “Fojničani” στη δημιουργία μιας υπαίθριας “Τάξης Ειρήνης”, η οποία εγκαινιάστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021 στον οικισμό Bradići/Fojnica, στο δήμο Maglaj.

«Η αίθουσα διδασκαλίας, η οποία κατασκευάστηκε από εθελοντές σε γη που παραχώρησε ο δήμος, έχει σχεδιαστεί για να φέρει τους μαθητές κοντά μέσω εξωσχολικών δραστηριοτήτων.  Το έργο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Αποστολής του ΟΑΣΕ, της Αυστριακής Πρεσβείας, του Συλλόγου “Fojničani” και των τοπικών διευθυντών των σχολείων», αναφέρει η Αποστολή του ΟΑΣΕ στο δελτίο τύπου.

Μαθητές, καθηγητές, γονείς, δημοτικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν στην τελετή εγκαινίων για να εγκαινιάσουν την αίθουσα διδασκαλίας και να δείξουν την υποστήριξή τους στην οικοδόμηση μιας ισχυρής και υγιούς κοινότητας που εκτιμά τη διαφορετικότητα και προωθεί τη συνεργασία.

«Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες στο Maglaj και στους γειτονικούς δήμους – συμπεριλαμβανομένου του γειτονικού Žepče – για την ενίσχυση της δια-εθνοτικής συνεργασίας», δήλωσε η Kathleen Kavelec, επικεφαλής της Αποστολής του ΟΑΣΕ στη Β-Ε.

«Η Αποστολή του ΟΑΣΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια με βάση τη δέσμευσή μας για εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.  Είναι σημαντικό για τους νέους να έχουν την ευκαιρία να κοινωνικοποιούνται και να μαθαίνουν μεταξύ τους μέσω εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Αυτή η υπαίθρια αίθουσα διδασκαλίας θα επεκτείνει περαιτέρω τις προσφορές αυτές.  Ανυπομονούμε να δούμε ολόκληρη την κοινότητα να το αξιοποιεί στο έπακρο», τόνισε η Kavalec.

Η Ulrike Hartmann, πρέσβειρα της Αυστρίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δήλωσε: «Αυτή η “αίθουσα διδασκαλίας της ειρήνης” είναι ένα τέλειο παράδειγμα για την προσέγγιση των νέων. Παρέχει την ευκαιρία να περάσουν χρόνο στη φύση και να βρουν δημιουργικές ιδέες για να βοηθήσουν στην προστασία αυτού του όμορφου περιβάλλοντος.  Έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι οι νέοι και ο ενθουσιασμός τους είναι οι κινητήριοι μοχλοί για την πρόοδο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Έχετε τη δυνατότητα να γίνετε οι δημιουργοί της αλλαγής!»

Η δραστηριότητα αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών της Αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για την οικοδόμηση ενός εκπαιδευτικού συστήματος χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διακρίσεις και σύγχρονου, το οποίο είναι το πλέον κατάλληλο για να διδάξει στους νέους τις αξίες και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να επιτύχουν στον σημερινό κόσμο./ibna