Σλοβενία: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπέγραψαν μετεκλογική συμφωνία συνεργασίας

Σλοβενία: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπέγραψαν μετεκλογική συμφωνία συνεργασίας

Οι επικεφαλής τεσσάρων σλοβενικών κεντροαριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης υπέγραψαν συμφωνία μετεκλογικής συνεργασίας στη Λιουμπλιάνα την Τρίτη. Η συμφωνία θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω ενεργό συνεργασία και για κοινά προγράμματα, τα οποία πρόκειται να ανοίξουν το δρόμο για το σχηματισμό μιας αποτελεσματικής και προσανατολισμένης στην ανάπτυξη κυβέρνησης, μετέδωσαν τα σλοβενικά μέσα ενημέρωσης το απόγευμα της Τρίτης.

Οι υπογράφοντες – η Λίστα Marjan Šarec (LMŠ), οι Σοσιαλδημοκράτες (SD), η Αριστερά και το Κόμμα Alenka Bratušek (SAB) – δεσμεύτηκαν στη συμφωνία να σχηματίσουν από κοινού κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

Πρωθυπουργός θα είναι ο επικεφαλής του κόμματος με το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα, αναφέρει η συμφωνία.

Ωστόσο, κάθε κόμμα θα κατέβει ξεχωριστά στις εκλογές με τους δικούς του υποψηφίους και τα δικά του προγράμματα.

Άλλα κόμματα μπορούν να προσκληθούν να συμμετάσχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό μετά τις εκλογές, εάν και τα τέσσερα κόμματα δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

«Ο κύριος σκοπός της συμφωνίας είναι να συνεργαστούμε προς όφελος της Σλοβενίας και να ηρεμήσουμε την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα, επιστρέφοντας στα συνταγματικά μας θεμέλια και τις ευρωπαϊκές αξίες και τιμώντας με συνέπεια τους δημοκρατικούς θεσμούς και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, οι οποίες κινδυνεύουν από την καταστροφική, αντιδημοκρατική και ακροδεξιά πολιτική της σημερινής κυβέρνησης», αναφέρεται στη συμφωνία.

Επίσης, απαριθμεί δέκα αρχές που υποστηρίζουν οι υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων η αποτελεσματικότερη, συνεπέστερη και βασισμένη σε εμπειρογνώμονες αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 και το απαραβίαστο της διάκρισης των εξουσιών.

Οι τέσσερις εταίροι δεσμεύτηκαν επίσης να ενισχύσουν τους ανεξάρτητους θεσμούς που είναι ζωτικής σημασίας για τη διαφανή λειτουργία της κοινωνίας, καθώς και τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, τις ΜΚΟ, την κοινωνία των πολιτών και να αποπολιτικοποιήσουν το εθνικό σύστημα και το σύστημα ασφαλείας.

Ένα από τα βασικά σημεία είναι επίσης η καταπολέμηση της φτώχειας, της ανισότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και η επένδυση σε ποιοτικά και προσβάσιμα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης και μακροχρόνιας φροντίδας αντί να αφήνουν τις υπηρεσίες αυτές στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την ελεύθερη αγορά.

Τα κόμματα θα επιδιώξουν επίσης σταθερές θέσεις εργασίας και θέσεις εργασίας με υψηλότερη προστιθέμενη αξία και ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον με οικονομικά κίνητρα για μια δημιουργική επανάσταση.

Ένας άλλος στόχος θα είναι η επιστροφή των καθιερωμένων εμπειρογνωμόνων σε βασικούς κρατικούς θεσμούς και η εξάλειψη της διαφθοράς μεταξύ των ανώτατων αξιωματούχων.

Τα τέσσερα κόμματα σκοπεύουν επίσης να αυξήσουν τη χρηματοδότηση της επιστήμης και του πολιτισμού και να σταματήσουν τις παράλογες επενδύσεις στην άμυνα.

Η συμφωνία προαναγγέλλει επίσης συστημικές λύσεις για τη συνάντηση της Σλοβενίας με την πράσινη συμφωνία της ΕΕ και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς και την υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων και έργων υποδομής που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Ένα άλλο βασικό σημείο της συμφωνίας είναι η δέσμευση για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας ως βασική κατευθυντήρια γραμμή στις περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές πολιτικές και στις πολιτικές υποδομών./ibna