Τουρκία: Εφ’ όλης της ύλης η συζήτηση στη συνάντηση Erdogan-Putin

Τουρκία: Εφ’ όλης της ύλης η συζήτηση στη συνάντηση Erdogan-Putin

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Τουρκίας Recer Tayyip Erdogan και του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin στο Sochi, η οποία διήρκησε δυο ώρες και σαράντα πέντε λεπτά. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και οι διμερείς σχέσεις.

Μιλώντας στο θέρετρο του Sochi στη νότια Ρωσία μαζί με τον Vladimir Putin, ο Erdogan υπογράμμισε τη σημασία των κοινών δράσεων της χώρας του με τη Μόσχα στο πλαίσιο της συριακής σύγκρουσης, καθώς η ειρήνη στη Συρία εξαρτάται από τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας,

Από την πλευρά του, ο Putin είπε ότι αν και οι συναντήσεις του με τον Erdogan δεν ήταν πάντα χωρίς προβλήματα, οι θεσμοί των χωρών τους είναι σε θέση να τα επιλύσουν μεταξύ τους.

Τόνισε τον σημαντικό ρόλο της συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας για τη διασφάλιση μιας εκεχειρίας που διασφαλίστηκε πέρυσι αφού το Αζερμπαϊτζάν απελευθέρωσε την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ από την κατοχή της γειτονικής Αρμενίας, καθώς και μια ισχυρή και μόνιμη ειρήνη μεταξύ των δύο λαών του Καυκάσου.

Αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, ο Putin είπε ότι οι επενδύσεις της Τουρκίας στη Ρωσία έφτασαν το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια και οι ρωσικές στην Τουρκία ανέρχεται στα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζονται όπως είχε προγραμματιστεί και το διμερές εμπόριο μεταξύ τους αυξήθηκε κατά 50% τους πρώτους εννέα μήνες φέτος, αναπληρώνοντας τις προηγούμενες απώλειες και επιτυγχάνοντας σημαντική άνοδο στις επενδύσεις εν μέσω της πανδημίας του κορωναϊού, είπε ο Putin στο Sochi, όπου γινόταν η συνάντηση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας εκδηλώνονται με πολύ διαφορετικό τρόπο και πως αυτή τη στιγμή ο εμπορικός όγκος βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση.

«Πιστεύω ότι θα φτάσει σε ακόμη καλύτερο σημείο. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για την υποστήριξη που δώσατε ειδικά στον τουρισμό», είπε ο Erdogan.

Για στον Πυρηνικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας του Akkuyu στη Mersin η κατασκευή του οποίου συνεχίζεται σε συνεργασία με τη Ρωσία, ο Erdogan σημείωσε ότι το επόμενο έτος θα μπορέσουν να εγκαινιάσουν τον πρώτο αντιδραστήρα.

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στα βήματα που κάνουν μαζί η Τουρκία και η Ρωσία στην αμυντική βιομηχανία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan συνοδευόταν κατά την επίσκεψή του από τον επικεφαλής της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών Hakan Fidan, τον Διευθυντή Επικοινωνιών Fahrettin Altun και τον προεδρικό εκπρόσωπο Ibrahim Kalin./ibna