Να συνεχιστεί ο διάλογος ζήτησε από την Πρίστινα η Von der Leyen

Να συνεχιστεί ο διάλογος ζήτησε από την Πρίστινα η Von der Leyen

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen συνεχίζοντας την περιοδεία τις στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων βρέθηκε σήμερα στην Πρίστινα όπου είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Albin Kurti.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης με τον πρωθυπουργό Albin Kurti, η Leyen ρωτήθηκε και μίλησε για την κατάσταση στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία στο Jarinje και το Brnjak, τονίζοντας την ανάγκη εκτόνωσης της κατάστασης.

Ανέφερε ότι διαπραγματευτές από το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες για να επιτύχουν συμβιβασμό για να ξεπεραστεί αυτό.

«Πρώτον, τα ζητήματα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στα σύνορα. Σκέφτομαι να μιλήσω για αυτό πρώτα. Ενώ βρισκόμαστε εδώ, η συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτών πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Οι διαπραγματευτές ελπίζω ότι έχουν ισχυρή εντολή να διαπραγματευτούν. Είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι η κατάσταση πρέπει να εκτονωθεί και ο διάλογος να συνεχιστεί. Προέρχομαι από μια χώρα και από την ΕΕ που ξέρει τι σημαίνει αυτό», είπε.

Περαιτέρω, προχώρησε στο ζήτημα της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαιρετίζοντας την ανυπομονησία των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου σχετικά με αυτό.

«Ξέρω ότι υπάρχει ανυπομονησία για να προχωρήσουμε. Ας πάρουμε αυτό και ας το θέσουμε σε μια δομή εργασίας για το μέλλον της περιοχής. Η εμπειρία μου είναι ότι αν αλλάξετε αποτελεσματικά, πλησιάζετε στο όνειρο. Είμαι ένθερμη υποστηρικτής της διεύρυνσης», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μίλησε περαιτέρω για την οικονομία, σκιαγραφώντας το σχέδιο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας που θα πληρώνονται καλά.

«Εσείς ο ίδιος μου είπατε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι μια χώρα επιχειρηματιών και ανθρώπων με Αλβανούς επιχειρηματίες, οπότε θα πρέπει να επωφεληθείτε εδώ δημιουργώντας καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε η Ursula Von der Leyen.

«Θέλουμε ένα μέλλον όπου το Κοσσυφοπέδιο και ολόκληρα τα Βαλκάνια θα είναι μέρος της ΕΕ … Αυτό το θέλουμε όλοι. Νομίζω ότι το χρωστάμε στα παιδιά που είδαμε σήμερα», είπε.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, είπε ότι «θέλουμε να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό στο Κοσσυφοπέδιο και να επιτύχουμε μακροπρόθεσμη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη».

Ο πρωθυπουργός Albin Kurti από την πλευρά του μίλησε για την απόφαση της κυβέρνησης για τις πινακίδες κυκλοφορίας, ενώ κατηγόρησε τη Σερβία ότι λαμβάνει δωρεές από την ΕΕ, αλλά συνεχίζει να στρατιωτικοποιείται από τη Ρωσία και την Κίνα.

Όπως είπε στο Κοσσυφοπέδιο έχουν εφαρμόσει μια παλιά συμφωνία σχετικά με τις πινακίδες κυκλοφορίας, αλλά ότι η Σερβία απάντησε δυναμικά.

«Στα σύνορα δεν έχουμε λάβει καμία νέα απόφαση εκτός από την εφαρμογή μιας παλιάς συμφωνίας. Δυστυχώς, η Σερβία απάντησε δυναμικά συγκεντρώνοντας στρατιωτικές δυνάμεις και όπλα όπως ρωσικά άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη», είπε ο Kurti.

«Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου η Σερβία λαμβάνει δωρεές από την ΕΕ και παρόλο που λαμβάνει αυτές τις δωρεές χωρίς να εφαρμόζει αξίες, θα πρέπει να εκδημοκρατιστεί και όχι να στρατιωτικοποιηθεί από τη Ρωσία και την Κίνα», δήλωσε ο Kurti.

Είπε επίσης ότι οι επιθέσεις στο Zubin Potok είναι συνέπεια των προκλητικών δηλώσεων του Vučić.

«Ζήτησα να καταδικαστούν οι επιθέσεις στο Zubin Potok και το Zvecan, καθώς αυτές οι επιθέσεις έγιναν μετά τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Σερβίας και μετά τις στρατιωτικές διαδηλώσεις στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο», είπε./ibna