Β-Ε: Οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας αντιδρούν στις δηλώσεις του Milorad Dodik για το μέλλον της Β-Ε

Β-Ε: Οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας αντιδρούν στις δηλώσεις του Milorad Dodik για το μέλλον της Β-Ε

Σε καμία περίπτωση ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Διεθνούς Κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Christian Schmidt, δεν θα επιτρέψει την επαναχάραξη των συνόρων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η εδαφική ακεραιότητα της οποίας διασφαλίζεται από τη Γενική Συμφωνία-Πλαίσιο για την Ειρήνη και το διεθνές δίκαιο.

Ο εκπρόσωπος του ΥΕΘΑ Mario Brkić δήλωσε ότι ο Schmidt επαναβεβαίωσε τη δέσμευση του Διοικητικού Συμβουλίου της PIC για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της δομής του κράτους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ως ενιαίου, κυρίαρχου κράτους που αποτελείται από δύο οντότητες.

Ο Brkić το είπε αυτό απαντώντας στην ερώτηση πώς βλέπει ο Ύπατος Εκπρόσωπος την ανακοίνωση του μέλους της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Milorad Dodik να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της Σερβικής Δημοκρατίας εντός μισού έτους και ποια θέση θα έπαιρνε ο Ύπατος Εκπρόσωπος εάν ο Dodik αποφάσιζε να κάνει ένα τέτοιο βήμα, δηλαδή θεωρεί ότι απαιτείται άμεση αντίδραση από το Συμβούλιο Εφαρμογής της Ειρήνης (PIC).

«Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με την Ειρηνευτική Συμφωνία του Dayton, οι οντότητες έχουν τη συνταγματική τους θέση εντός του κράτους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, δεν έχουν δικαίωμα απόσχισης από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και ότι υπάρχουν μόνο βάσει του Συντάγματος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης», ανέφερε ο Brkić τον Schmidt.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αντέδρασε επίσης στις ανακοινώσεις του Dodik για απόσχιση, λέγοντας ότι η ειρηνευτική συμφωνία του Dayton εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ως ένα κράτος με δύο οντότητες και την περιφέρεια Brčko.

«Ούτε το Dayton ούτε το Σύνταγμα της Β-Ε δίνουν το δικαίωμα απόσχισης σε οποιαδήποτε οντότητα», ανέφερε σε απάντηση η πρεσβεία των ΗΠΑ.

«Η υπεύθυνη ηγεσία απαιτεί τη συμμετοχή στην κυβέρνηση και την υιοθέτηση βασικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων διαφάνειας, προκειμένου να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών, και όχι οπισθοδρομικές εκκλήσεις που προσφέρουν μόνο την απώλεια οποιασδήποτε ευκαιρίας στο μέλλον», δήλωσε η Πρεσβεία των ΗΠΑ.

Σχετικά με την ανακοίνωση του μέλους της προεδρίας της Β-Ε από την Σερβική δημοκρατία ότι η εν λόγω οντότητα θα αποσύρει τη συγκατάθεσή της για το σχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Β-Ε και άλλων κοινών θεσμών που σχηματίστηκαν μετά τη Συμφωνία του Dayton, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Β-Ε, Johan Sattler, δήλωσε απλώς ότι αυτό δεν θα συμβεί.

«Δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση σχετικά με αυτό. Είναι καιρός οι πολιτικοί να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνεχιστεί ο διάλογος», δήλωσε συνοπτικά ο Sattler./ibna