Μαυροβούνιο: Ο Bečić συναντήθηκε με τον Varhelyi

Μαυροβούνιο: Ο Bečić συναντήθηκε με τον Varhelyi

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Aleksa Bečić, συναντήθηκε με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση, Oliver Varhelyi, ανακοίνωσε το Γραφείο του Bečić.

Αναφερόμενος στη δέσμευση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων στην πολιτική διεύρυνσης, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου υπενθύμισε ότι το Μαυροβούνιο είναι η μόνη υποψήφια χώρα που έχει ανοίξει όλα τα διαπραγματευτικά κεφάλαια και έχει κλείσει προσωρινά τρία. Είπε ότι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος του Μαυροβουνίου και δέσμευση που δεν έχει εναλλακτική λύση. Όπως τόνισε, το Μαυροβούνιο είναι αποφασισμένο να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμιστικές διαδικασίες που ξεκίνησαν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Bečić ανέφερε ότι το Μαυροβούνιο εκτιμά ιδιαίτερα την απερίφραστη υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, «την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά στην πρότασή της για μια νέα μεθοδολογία διαπραγμάτευσης».

Εκφράζοντας την προσδοκία ότι η νέα μεθοδολογία θα δώσει πρόσθετη ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία, ο κ. Bečić επεσήμανε ότι η απόφαση για την υιοθέτηση της νέας προσέγγισης αποτελεί πολιτική αντανάκλαση της ετοιμότητας να «οικοδομήσουμε τη διαδικασία και να εργαστούμε πάνω σε αυτήν» σε έναν πιο εντατικό διάλογο με την ΕΕ και τα κράτη μέλη.

Ακριβώς υπό το πρίσμα της εφαρμογής της νέας μεθοδολογίας για την ένταξη στην ΕΕ, το Μαυροβούνιο, όπως εκτιμά ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, έχει δύο ισχυρά επιχειρήματα για πολιτικό διάλογο υψηλού επιπέδου: είναι η μόνη υποψήφια χώρα που έχει όλα τα κεφάλαια ανοικτά και εναρμονίζεται με συνέπεια και έγκαιρα με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, γεγονός που αποτελεί στρατηγικό ορόσημο που από οικονομική άποψη δεν ήταν εύκολο για το Μαυροβούνιο, αλλά και σαφή ένδειξη γεωπολιτικού προσανατολισμού, μεταξύ άλλων ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.

Δηλώνοντας ότι είναι εξοικειωμένος με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στο Μαυροβούνιο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Oliver Varhelyi δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του Μαυροβουνίου στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.

Όπως τόνισε ο Επίτροπος, ξεκίνησε τη θητεία του με τον ισχυρό στόχο ότι «μέχρι το τέλος της θητείας του», τουλάχιστον ένα μέλος των Δυτικών Βαλκανίων θα φέρει τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη φάση της ολοκλήρωσης.

Οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η επίτευξη σημαντικών αποτελεσμάτων σε όλους τους τομείς, τα οποία θα παράσχουν στο Μαυροβούνιο την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το συντομότερο δυνατό.

Η συνάντηση ήταν επίσης μια ευκαιρία για τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου να ευχαριστήσει για την αμέριστη βοήθεια της ΕΕ και των κρατών μελών της στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωναϊού./ibna