Στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών του Τουρκικού Συμβουλίου

Στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών του Τουρκικού Συμβουλίου

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών του Τουρκικού Συμβουλίου θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη στις 12 Νοεμβρίου, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Στη σύνοδο αυτή θα γίνουν ιστορικά βήματα για το Συμβούλιο, δήλωσε ο Mevlut Cavusoglu κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον ομόλογό του, του Αζερμπαϊτζάν Jeyhun Bayramov στην Κωνσταντινούπολη μετά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Τουρκικού Συμβουλίου για το Αφγανιστάν.

Σχετικά με το Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον έλεγχο τον Αύγουστο, ο Cavusoglu δήλωσε ότι το Τουρκικό Συμβούλιο έχει ορισμένες προσδοκίες και ανησυχίες για την κουρασμένη από τον πόλεμο χώρα, όπως και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα.

«Αυτές είναι η πρόληψη της ανθρωπιστικής κρίσης, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των δικαιωμάτων των γυναικών, η πρόληψη των παράτυπων μεταναστευτικών ροών και η αναζωπύρωση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Cavusoglu.

«Για το σκοπό αυτό, η εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς στη χώρα και η λειτουργία του κρατικού μηχανισμού είναι σημαντικές», πρόσθεσε.

Ο Cavusoglu δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών του Τουρκικού Συμβουλίου συζήτησαν επίσης τους τρόπους για να βοηθήσουν τους γείτονες του Αφγανιστάν που υποφέρουν από την παράτυπη μετανάστευση.

«Αποφασίσαμε να επιδείξουμε αλληλεγγύη προς αυτούς. Συζητήσαμε επίσης τι θα μπορούσαμε να κάνουμε όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και πρόκειται να ανακοινώσουμε σύντομα την κοινή μας δήλωση», δήλωσε.

Ο Cavusoglu δήλωσε επίσης ότι η 27η Σεπτεμβρίου είναι μια σημαντική ημερομηνία για τον τουρκικό κόσμο, καθώς σηματοδοτεί την 30ή επέτειο της ανεξαρτησίας του Τουρκμενιστάν και την έναρξη της τελευταίας σύγκρουσης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, η οποία οδήγησε στην απελευθέρωση του Καραμπάχ από την κατοχή.

Συγχαίρει το Τουρκμενιστάν για την επέτειο της ανεξαρτησίας του και δήλωσε ότι η χώρα θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των ηγετών που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Νοεμβρίου.

«Επίσης, σήμερα είναι ημέρα μνήμης των μαρτύρων του Αζερμπαϊτζάν. Το Καραμπάχ δεν πρόκειται πλέον να θυμόμαστε με αστάθεια στην περιοχή, αλλά με ειρήνη και ανάπτυξη”, δήλωσε ο Cavusoglu, προσθέτοντας ότι η εξομάλυνση και η περιφερειακή συνεργασία πρέπει να είναι στο επίκεντρο.

«Ο πρόεδρός μας (Recep Tayyip Erdogan) και ο πρόεδρος (του Αζερμπαϊτζάν) Ilham Aliyev έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», πρόσθεσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών./ibna

Πηγή: ΥΠΕΞ/ΑΑ