Το Dunav Fest τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και το Μίκη Θεοδωράκη

Το Dunav Fest τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και το Μίκη Θεοδωράκη

Το γεγονός ότι η Ελλάδα και ο κόσμος εορτάζουν τα 200 χρόνια από την επανάσταση των Ελλήνων καθόρισε και το θέμα στο οποίο θα είναι αφιερωμένο το φετινό φεστιβάλ “Dunav Fest”, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου στις 6 μ.μ. στον Πύργο Nebojsa. Τα ονόματα του Ρήγα Φεραίου, του Έλληνα επαναστάτη και των επτά συντρόφων του που φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν στον εν λόγω Πύργο από τους Τούρκους, αναγράφονται στον Πύργο Nebojsa, ενώ στους τοίχους προβάλλεται η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου.

Το πρόγραμμα του Dunav Fest σχεδιάστηκε από τον Nebojsa Bradic, σκηνοθέτη και συγγραφέα, πρώην υπουργό Πολιτισμού της Σερβίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το δράμα «Το τελευταίο ταξίδι του Ρήγα Φεραίου», θα αποτιθεί φόρος τιμής στον πρόσφατα εκλιπόντα Έλληνα μεγάλο μαέστρο Μίκη Θεοδωράκη και θα λάβει χώρα η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Πρέσβη της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Αθήνα, κου Dusan Spasojevic, με τίτλο: «Ελλάδα: Πόλεμος για ανεξαρτησία, συγκρότηση του κράτους και παλιγγενεσία του έθνους».

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα λάβουν μέρος οι ηθοποιοί: Tihomir Stanic, Pavle Pekic και Marko Grabez, η παραδοσιακή τραγουδίστρια Svetlana Spajic, η οποία θα ερμηνεύσει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ο αρθρογράφος Peca Popovic που θα μιλήσει για τον Μίκη Θεοδωράκη, το Εθνικό Ίδρυμα Χορών και οι Σέρβοι ιστορικοί Milan Ristovic και Mile Bjelajic, καθώς και ο δημοσιογράφος Bosko Jaksic.

Το φεστιβάλ Dunav Fest διοργανώνει την πρώτη εκδήλωση στη Σερβία αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την επανάσταση για την ανεξαρτησία της Ελλάδας (1821-1830) και στην οποία θα αποτίσει φόρο τιμής στον πρόσφατα αποθανόντα μεγάλο Έλληνα και συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη./ibna