Ρουμανία: Ξεκαθαρίζει το τοπίο στο PNL το Σάββατο

Ρουμανία: Ξεκαθαρίζει το τοπίο στο PNL το Σάββατο

Το Συνέδριο του PNL θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στο Βουκουρέστι, στις εγκαταστάσεις της Romexpo, με συμμετοχή αντιπροσώπων από όλη τη Ρουμανία. Θα εκλεγεί ο μελλοντικός πρόεδρος του κόμματος, αξίωμα το οποίο διεκδικούν ο νυν πρόεδρος Ludovic Orban και ο Πρωθυπουργός, Florin Cîţu. Τα άλλα μέλη της κεντρικής ηγεσίας, δηλαδή του Εκτελεστικού Γραφείου (ΒΕΧ),  θα εκλεγούν την Κυριακή.

Μέχρι τώρα, στη διάρκεια της εσωκομματικής εκστρατείας, περισσότεροι από 30 επικεφαλής οργανώσεων ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν τον Florin Cîţu. Οι οργανώσεις αυτές θα στείλουν στο συνέδριο περισσότερους από 3.000 αντιπροσώπους, δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι όλοι θα ακολουθήσουν την επιλογή του ηγέτη της οργάνωσης.

Από την άλλη πλευρά, υπέρ του Ludovic Orban τάχθηκαν 12 επικεφαλής οργανώσεων που θα στείλουν περίπου 1.000 συνέδρους. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι αρκετοί πρόεδροι οργανώσεων, μεταξύ των οποίων “βαριά ονόματα” όπως ο Ilie Bolojan και ο Dan Motreanu, δεν έχουν ανακοινώσει ποιον από τους δύο υποψήφιους στηρίζουν.

Επισημαίνεται, επίσης ότι κατά την ψήφιση, από τις νομαρχιακές οργανώσεις, των πολιτικών προτάσεων των υποψηφίων – που σύμφωνα με το καταστατικό πρέπει να εγκριθούν από τουλάχιστον δέκα οργανώσεις για να θεωρηθεί εκείνος επίσημα υποψήφιος-, και οι δύο υποψήφιοι “μέτρησαν ψήφους”, με το στρατόπεδο του Πρωθυπουργού να εκτιμά ότι ο Citu θα λάβει στο συνέδριο περίπου 3.000 ψήφους επί συνόλου 5.000.

Την Κυριακή, μετά το συνέδριο όπου θα εκλεγεί ο πρόεδρος του PNL, θα πραγματοποιηθούν ψηφοφορίες για την εκλογή των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου, ΒΕΧ. Το ΒΕΧ θα αποτελείται από τον γενικό γραμματέα, τέσσερις α’ αντιπροέδρους και 24 αντιπροέδρους./ibna