Dimitrov: Η Βουλγαρία παραβίασε τη Συμφωνία Καλής Γειτονίας και άρχισε να εκβιάζει

Dimitrov: Η Βουλγαρία παραβίασε τη Συμφωνία Καλής Γειτονίας και άρχισε να εκβιάζει

Οι σχέσεις με τη Βουλγαρία έχουν αλλάξει από τότε που παραβίασε το άρθρο 2 της συμφωνίας καλής γειτονίας, το οποίο έλεγε ότι η Σόφια θα μας βοηθήσει στην ευρωπαϊκή πορεία, δεν θα μας βοηθήσει, το λιγότερο θα μας μπλοκάρει ξανά.

Βιώσαμε δύο βέτο και προβλήματα για τη γλώσσα μας. Δεν υπάρχει πρόοδος σε μια ατμόσφαιρα εκβιασμού. «Απαιτείται αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμός για την πρόοδο του διαλόγου σε όλα τα θέματα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Nikola Dimitrov.

«Η αρχή της Συμφωνίας Φιλίας με τη Βουλγαρία ήταν οι κυβερνήσεις, οι πολιτικοί ηγέτες να ασχολούνται με το παρόν και το μέλλον και οι ιστορικοί να ασχολούνται με την ιστορία. Αυτό που μπορεί να κάνει η πολιτική είναι να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό κλίμα – για τις κοινωνίες, τον ακαδημαϊκό χώρο, τα μέλη της Επιτροπής Ιστορικής Ανάπτυξης να μιλούν ελεύθερα και ανοιχτά. Αυτό που συνέβη είναι ότι η σχέση άλλαξε επειδή η Βουλγαρία παραβίασε το άρθρο 2 της συμφωνίας που λέει ότι η Σόφια θα μας βοηθήσει στην ευρωπαϊκή πορεία, δεν θα μας βοηθήσει, το λιγότερο θα μας μπλοκάρει ξανά. Βιώσαμε δύο βέτο, βιώσαμε επίσης την προβληματοποίηση κάτι πολύ εσωτερικού, της γλώσσας μας – της μακεδονικής γλώσσας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και από αυτή την άποψη αυτά τα βήματα δυσκόλεψαν τον πραγματικά ειλικρινή διάλογο. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Όσο περισσότερο θα υπάρχει εμπιστοσύνη και σεβασμός για τον άλλον και θέματα που είναι σημαντικά για τον άλλο, τόσο πιο εύκολος θα είναι ο διάλογος για όλα τα θέματα που είναι σημαντικά και για τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή του μνημονίου του τριμερούς έργου για την προώθηση της ψηφιοποίησης στη Βόρεια Μακεδονία.

Πρόσθεσε ότι «το μεγάλο πρόβλημα για την πρόοδο τόσο στις συνομιλίες για την ιστορία όσο και στα άλλα θέματα όπου έχουμε διαφορές είναι η ατμόσφαιρα εκβιασμού».

«Τόσο ο μακεδονικός λαός όσο και ο βουλγαρικός λαός και πολλοί άλλοι λαοί των Βαλκανίων έχουν ένα ρητό που λέει “δεν υπάρχει ομορφιά με το ζόρι “. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική οικειότητα και καμία πραγματική πρόοδος εάν επιμείνει αυτή η ατμόσφαιρα εκβιασμού. Πρέπει να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση της ευαισθησίας του άλλου. Η οικειότητα και η φιλία δεν μπορούν να δημιουργηθούν χωρίς τέτοιον στοιχειώδη σεβασμό και η οικειότητα και η φιλία δεν μπορούν ποτέ να δημιουργηθούν όταν εκβιάζονται», δήλωσε ο Dimitrov.

Επανέλαβε ότι η πολιτική ευθύνη είναι η δημιουργία ατμόσφαιρας, είναι ευθύνη των ειδικών, της ακαδημαϊκής κοινότητας να αντιμετωπίσουν τα ιστορικά ζητήματα.

«Αυτή τη στιγμή η ατμόσφαιρα έχει διαταραχθεί λόγω των δύο βέτο – παραβίαση του άρθρου 2 της συμφωνίας που λέει ότι η Βουλγαρία θα μας υποστηρίξει και θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε προς ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και να επιστρέψουμε σε μια θετική ατμόσφαιρα το συντομότερο δυνατό για να διασφαλίσουμε ότι συζητούνται οι διαφορές, τόσο μεγαλύτερη πρόοδος θα κάνουμε.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του νέου αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Ευρασία, Gabriel Escobar ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι επίλυσης του ζητήματος χωρίς να εμποδιστεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας, η πρέσβειρα Kate Byrnes είπε ότι επανέλαβε τη μακροπρόθεσμη πολιτική των ΗΠΑ στην υποστήριξη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας.

«Βλέπουμε το μακεδονικό μέλλον στην ΕΕ και επιβεβαιώνουμε τη σημασία της επίλυσης των ζητημάτων και ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους». Συνεχίζουμε να μιλάμε με όλους τους εταίρους, έχουμε συνομιλίες με την κυβέρνηση εδώ στα Σκόπια, συνομιλίες με γειτονικές χώρες και σε όλη την Ευρώπη για να βεβαιωθούμε ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την κίνηση προς τα εμπρός. «Δεν έχω συγκεκριμένη ανακοίνωση αυτή τη στιγμή, παρά μόνο για να επιβεβαιώσω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμπλακούν σε αυτό το ζήτημα και στις συνομιλίες γιατί όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα της Βόρειας Μακεδονίας να πάρει τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη και την ΕΕ και ελπίζω να είναι σύντομα» είπε η Byrnes.

Επανέλαβε ότι δεν ήθελε να εικάζει για ένα σχέδιο που δεν είχα ακούσει.

«Είναι πολύ σαφές ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι έχουμε συμφέρον και θεωρούμε τη Βόρεια Μακεδονία ως στρατηγικό εταίρο καθώς και την ΕΕ, ωστόσο, δεν είναι μια κατάσταση που πρέπει να επιλύσουν άμεσα οι Ηνωμένες Πολιτείες. “Έτσι ώστε να ξεχωρίζετε από τις κακές πληροφορίες», δήλωσε η Αμερικανίδα πρέσβης Byrnes.

Ο πρωθυπουργός Zoran Zaev δήλωσε χθες ότι αναμένει ότι η Βουλγαρία θα συνεχίσει να είναι φίλος και υποστηρικτής μας στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σύμφωνα με το άρθρο 2 της συμφωνίας για την καλή γειτονία, τη φιλία και τη συνεργασία και ότι η χώρα δεν θα κάνει συγκεκριμένα βήματα έως ότου λαμβάνει υποστήριξη./ibna