Η κροατική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα της Β-Ε για νομική συνδρομή όσον αφορά στρατηγούς του πολέμου

Η κροατική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα της Β-Ε για νομική συνδρομή όσον αφορά στρατηγούς του πολέμου

Η κυβέρνηση της Κροατίας αποφάσισε την Πέμπτη να απορρίψει το αίτημα του Γραφείου του επικεφαλής της Κρατικής Εισαγγελίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να αναλάβει τη δίωξη υψηλόβαθμων αξιωματικών του στρατού λόγω υποψίας για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Flash.

«Η απόφαση για την απόρριψη του αιτήματος ελήφθη έπειτα από ενδελεχή ανάλυση», ανέφερε ο πρωθυπουργός Andrej Plenković, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Hina.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης μας παρέδωσε μια έκθεση για το θέμα, οι εμπειρογνώμονες μελέτησαν την τεκμηρίωση και μετά από αυτό, αποφασίσαμε να απορρίψουμε αυτό το αίτημα από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», δήλωσε ο Plenković στους δημοσιογράφους.

Η τεκμηρίωση που εστάλη από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν παρείχε καμία βάση για την έναρξη οποιασδήποτε διαδικασίας στην Κροατία, δήλωσε στο Hina. Το υπουργικό συμβούλιο του Plenković ενημέρωσε τους στρατηγούς του πολέμου για την απόφαση αυτή νωρίτερα την Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Flash του Μαΐου 1995 η Κροατία ανέκτησε τον έλεγχο της περιοχής της Δυτικής Σλαβονίας και της πόλης Okučani, που βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ζάγκρεμπ.

Ο πρωθυπουργός Plenković «επανέλαβε ότι ο πόλεμος της πατρίδας και οι επιχειρήσεις όπως οι Flash και Storm το 1995 ήταν τα θεμέλια της ελευθερίας και του σημερινού κροατικού κράτους», δήλωσε στο Hina.

Το αίτημα απορρίφθηκε σύμφωνα με τον νόμο περί διεθνούς νομικής συνδρομής και τη συμφωνία για νομική συνδρομή σε αστικές και ποινικές νομικές υποθέσεις μεταξύ της Κροατίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Ο Plenković δήλωσε επίσης ότι «εάν οι εισαγγελικές αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είχαν αρκετές πληροφορίες, έγγραφα και γνώσεις σχετικά με οποιοδήποτε ύποπτο έγκλημα πολέμου, θα είχαν κινήσει από μόνες τους τη διαδικασία».

Ο Pavao Miljavac, ο οποίος είναι επικεφαλής της Ένωσης Κροατών Στρατηγών, δήλωσε σήμερα ότι επικοινώνησε με τους διοικητές πολέμου που αναφέρονται στο αίτημα της Βοσνίας και ότι συμφώνησαν ότι η απόρριψη του αιτήματος «ήταν η μόνη δυνατή λύση».

«Μπορώ να πω ότι ποτέ δεν δώσαμε καμία προφορική ή γραπτή εντολή για βομβαρδισμό αμάχων στόχων και έτσι δεν θα μπορούσαμε να έχουμε διαπράξει εγκλήματα πολέμου», είπε.

Στις αρχές Αυγούστου, το κροατικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι έλαβε επιστολή με αίτημα από την Εισαγγελία της Βοσνίας να αναλάβει τη δίωξη 14 στρατηγών του κροατικού στρατού που θεωρούνται από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου που φέρονται να διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Flash το 1995.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο κατάλογος της Εισαγγελίας της Βοσνίας κατονομάζει 14 ανώτερους Κροάτες αξιωματικούς, μεταξύ των οποίων οι διοικητές του πολέμου στρατηγοί Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet-Lošo και Luka Džanko, καθώς και οι εκλιπόντες στρατηγοί Petar Stipetić, Imra Agotić και Ivan Basarac.

Ήταν ύποπτοι στο εν λόγω αίτημα για τη διαταγή αδιάκριτων βομβαρδισμών των περιοχών στις πόλεις Bosanska Gradiška και Kozarska Dubica στη δεξιά όχθη του ποταμού Sava το 1995 κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Flash./ibna