Σερβία: Θέτει όρους ο Vučić για την επανέναρξη του διαλόγου με το Κοσσυφοπέδιο

Σερβία: Θέτει όρους ο Vučić για την επανέναρξη του διαλόγου με το Κοσσυφοπέδιο

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ στη Σερβία το επίσημο Βελιγράδι έχει 4 απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται για να συνεχιστεί ο διάλογος στις Βρυξέλλες με το Κοσσυφοπέδιο.

H εφημερίδα “Novosti”, αναφέρει ότι οι θέσεις του Σέρβου προέδρου Aleksandar Vučić σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης πηγάζουν από τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στις Βρυξέλλες.

Η πρώτη απαίτηση είναι να σχηματιστεί η Ένωση Σερβικών Δήμων, η δεύτερη είναι να μην στείλει το Κοσσυφοπέδιο αστυνομικές δυνάμεις στα βόρεια χωρίς την άδεια της KFOR και την έγκριση της σερβικής ένωσης, τρίτο η δημιουργία δύο σερβικών εταιρειών διανομής ενέργειας για Σέρβους στο βορρά και τέταρτον, ότι οι δίκες για υποθέσεις στο βορρά να είναι σε αναλογία 2 προς 1 των δικαστών, υπέρ των Σέρβων.

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου επέβαλε ένα μέτρο αμοιβαιότητας, βάσει των συμφωνιών των Βρυξελλών, στις πινακίδες κυκλοφορίας. Στο εξής, τα αυτοκίνητα με σερβικές πινακίδες όταν εισέρχονται στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να λαμβάνουν προσωρινές πινακίδες κυκλοφορίας RKS σε οποιοδήποτε σημείο διέλευσης των συνόρων. Η κίνηση ώθησε τους Σέρβους στο βορρά να αποκλείσουν τους δρόμους που οδηγούν σε δύο συνοριακές διαβάσεις, το Jarinje και το Brnjak./ibna