Η ΕΕ προτείνει συνάντηση μεταξύ Vučić και Kurti στις Βρυξέλλες σύμφωνα με το Tanjug 

Η ΕΕ προτείνει συνάντηση μεταξύ Vučić και Kurti στις Βρυξέλλες σύμφωνα με το Tanjug 

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ Josep Borel και ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα Miroslav Lajcak βρίσκονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić και τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti, με στόχο την άμεση εκτόνωση των εντάσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και πιθανώς συνάντηση μεταξύ Vučić και Kurti στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες του Tanjug από πηγές της ΕΕ.

«Ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ Miroslav Lajcak επέστρεψε από το Βελιγράδι στις Βρυξέλλες και όλες οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στη μείωση των εντάσεων και την επιστροφή στον διάλογο – δήλωσαν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες στον Tanjug.

Η ΕΕ σημειώνει ότι είναι έτοιμη να μεσολαβήσει σε διάλογο μεταξύ των δύο ηγετών που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες και των οποίων κύριο θέμα θα ήταν η επίλυση της τρέχουσας κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Όσον αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Βρυξελλών, κύκλοι κοντά στον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ τονίζουν στον Tanjug ότι όλες οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα είναι στο τραπέζι και ότι κανείς δεν τις απέσυρε.

Προστίθεται ότι η ΕΕ, οι πρεσβευτές των Quint και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εντελώς ενωμένες στο μήνυμά τους ότι είναι προς το συμφέρον τόσο του Βελιγραδίου όσο και της Πρίστινα να ηρεμήσουν την κατάσταση επί τόπου, και διαφορετικά οι δύο πλευρές είναι σε απώλεια./ibna