Κροατία: Ο πληθωρισμός πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη, λέει ο υπουργός Marić

Κροατία: Ο πληθωρισμός πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη, λέει ο υπουργός Marić

Ο πληθωρισμός θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη λόγω των κριτηρίων για την εισαγωγή του ευρώ καθώς και του βιοτικού επιπέδου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Zdravko Marić στην κροατική ραδιοφωνία την Τετάρτη.

Ερωτηθείς εάν ο πληθωρισμός θα απειλήσει την είσοδο της Κροατίας στην ευρωζώνη, είπε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού του επόμενου έτους θα είναι και πάλι εντός του 3%, γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος του COVID-19 ύψους άνω των 35 δισ. κορωνών θα είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου εφάπαξ.

Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώνεται και πάλι φέτος ήδη, πρόσθεσε.

Είπε ότι ο πληθωρισμός, ένα από τα κριτήρια για την εισαγωγή του ευρώ, έχει γίνει θέμα τους τελευταίους μήνες και ότι πρέπει να είναι το πολύ 1,5% περισσότερο ή λιγότερο από ό,τι στα τρία κράτη μέλη με τον χαμηλότερο πληθωρισμό.

Ο μέσος πληθωρισμός της Κροατίας είναι κάπως κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ, αλλά η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία εξακολουθούν να έχουν πολύ χαμηλό πληθωρισμό, γεγονός που επηρεάζει τη φόρμουλα υπολογισμού του κριτηρίου του Μάαστριχτ, πρόσθεσε.

Αλλά ακόμη και με αυτές τις τρεις χώρες μαζί, είπε, η Κροατία εξακολουθεί να βρίσκεται εντός των κριτηρίων για την εισαγωγή του ευρώ.

Είπε ότι ο πληθωρισμός επηρεάζεται, πρώτα και κύρια, από τις τιμές της ενέργειας, ιδίως του πετρελαίου, και ότι αυτό αντανακλάται στις τιμές των τροφίμων και των οικοδομικών υλικών.

Μιλώντας για τους φόβους αύξησης των τιμών μετά την εισαγωγή του ευρώ, ο Marić είπε ότι τουλάχιστον έξι μήνες πριν ανακοινωθεί η είσοδος της Κροατίας στη ζώνη, οι τιμές θα πρέπει να εμφανίζονται τόσο σε κούνα όσο και σε ευρώ για ένα χρόνο, ίσως και περισσότερο.

Αν και ο γενικός συντελεστής ΦΠΑ δεν αναμένεται να μειωθεί με την ένταξη στη ζώνη του ευρώ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Ο κ. Marić επανέλαβε ότι η Κροατία θα λάβει 25 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ τα επόμενα επτά χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων μια προκαταβολή 13% “φθάνει σε λίγες ημέρες”.

Ο κ. Marić δήλωσε έκπληκτος από την επιτυχία της τουριστικής περιόδου, ιδίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά και αυτόν τον μήνα, καθώς το ποσό των φορολογημένων εισπράξεων στον τουρισμό αυτόν τον μήνα μέχρι στιγμής ήταν αυξημένο κατά 24% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019.

Προανήγγειλε την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2021, παράλληλα με την προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2022, για τα μέσα Οκτωβρίου./ibna