Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ συζήτησε σημαντικά θέματα

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ συζήτησε σημαντικά θέματα

Ο Σλοβένος υφυπουργός Εξωτερικών Gašper Dovžan συμμετείχε στην πρώτη τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΓΥ) ως πρόεδρος, ανακοίνωσε η σλοβενική κυβέρνηση.

Παρουσίασε τις προτεραιότητες για τις εργασίες του Συμβουλίου της ΕΕ για την περίοδο έως το κλείσιμο του 2021. Η σλοβενική Προεδρία δεσμεύεται να βελτιώσει την ετοιμότητα της Ένωσης για μελλοντικές κρίσεις, να οικοδομήσει ανθεκτικότητα έναντι πανδημιών και να ενισχύσει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τη στρατηγική αυτονομία. Η Σλοβενία έχει αφιερώσει ιδιαίτερη προσοχή στη συνέχιση της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια. «Επιδιώκουμε η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, η οποία θα φιλοξενηθεί στη Σλοβενία στις 6 Οκτωβρίου, να στείλει ένα επείγον μήνυμα για συγκεκριμένες δράσεις που θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή προοπτική για τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια», τόνισε ο υφυπουργός Dovžan.

Οι υπουργοί και οι υφυπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα σχεδιαζόμενα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19. Συμφώνησαν ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ διευκόλυνε τη μετακίνηση πολλών πολιτών της ΕΕ εντός της Ένωσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και συνέβαλε κυρίως στην ασφάλεια. Ο υφυπουργός Dovžan υπογράμμισε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να παρέχουν διαφανή και συντονισμένη απάντηση στην πανδημία και να αυξήσουν το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, προκειμένου να επανέλθει η κανονική ζωή. Η Σλοβενία δεσμεύεται να διασφαλίσει τον προσβάσιμο και αποτελεσματικό εμβολιασμό σε όλες τις χώρες της ΕΕ, να λάβει αναλογικά μέτρα σε σχέση με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να βοηθήσει τις τρίτες χώρες να εξασφαλίσουν προμήθειες εμβολίων.

Εκ μέρους της Προεδρίας, ο υφυπουργός Dovžan ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις εξελίξεις σχετικά με τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο ένα εναρκτήριο Φόρουμ Πολιτών, όπου 200 πολίτες από όλη την Ευρώπη συζήτησαν την πρώτη σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας ισχυρότερης οικονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της απασχόλησης και της εκπαίδευσης, των νέων, του πολιτισμού, του αθλητισμού και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Οι υπουργοί και οι υφυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα και τις προετοιμασίες για τη σύνοδο ολομέλειας του Οκτωβρίου. Τα φόρουμ πολιτών της διάσκεψης αποτελούν μια μοναδική μορφή διαβούλευσης, η οποία παρέχει στους ευρωπαίους πολίτες την ευκαιρία να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του μέλλοντός τους στην Ένωση.

Οι υπουργοί και οι υφυπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αντάλλαξαν απόψεις κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου. Το ζήτημα της εφαρμογής του πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης για τις σχέσεις μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Προεδρία ζήτησε ευέλικτες λύσεις στο πλαίσιο του υφιστάμενου πρωτοκόλλου, τονίζοντας την ανάγκη τα κράτη μέλη να διατηρήσουν την ενότητα και την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, διατηρώντας παράλληλα καλές συνθήκες διαβίωσης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου σχετικά με την πορεία του νομοθετικού σχεδιασμού στην ΕΕ. Η Επιτροπή ενημέρωσε επίσης τα μέλη του Συμβουλίου σχετικά με την έκθεση για τη στρατηγική πρόβλεψη και την κατάσταση των σχέσεων μεταξύ της Ένωσης και της Ελβετίας./ibna