Μαυροβούνιο: Ο Krivokapić ανακοίνωσε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ικανοποιημένοι οι Δημοκρατικοί

Μαυροβούνιο: Ο Krivokapić ανακοίνωσε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ικανοποιημένοι οι Δημοκρατικοί

Η πρόταση του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, Zdravko Krivokapić, σχετικά με την ανασυγκρότηση της κυβέρνησης αποτελεί μια καλή βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιλυθεί η τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη χώρα, όπως αναμένουν οι πολίτες, δήλωσε ο βουλευτής και αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών, Vladimir Martinović. Πρόσθεσε ότι ο προγραμματισμός μιας συνεδρίασης του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου για φλέγοντα ζητήματα πρέπει να είναι θέμα συμφωνίας όλων των συνιστωσών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του Μαυροβουνίου, ο Martinović εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θέση του πρωθυπουργού σχετικά με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

«Έχουμε ξαναπεί ότι θα υποστηρίξουμε εάν ο πρωθυπουργός κρίνει ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η κυβέρνηση, να ανασυγκροτηθεί και, εάν υπάρχει συμφωνία της πλειοψηφίας, ότι το Δημοκρατικό Μαυροβούνιο δεν θα είναι μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης. Είμαι κατ’ αρχήν ικανοποιημένος από τη δήλωση και τη θέση του πρωθυπουργού Krivokapić, διότι αυτά είναι καλά σημεία εκκίνησης για την έναρξη περαιτέρω διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιλυθεί αυτή η κατάσταση όπως περιμένουν οι πολίτες του Μαυροβουνίου», τόνισε ο Martinović.

Σύμφωνα με την πρόταση του Krivokapić, την οποία παρουσίασε το βράδυ της Τρίτης, η κυβέρνηση θα έχει τρεις αντιπροέδρους μετά την ανασυγκρότηση και οι υπηρεσίες που αποδείχθηκαν εκτεταμένες όσον αφορά τη λειτουργικότητά τους θα χωριστούν σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Είπε ότι η συμφωνία των κατόχων των τριών εκλογικών λιστών, που υπογράφηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, αποτελεί την αφετηρία για την ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητας και την επιτάχυνση της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων.

«Η ανασυγκρότηση της κυβέρνησης, σε προηγουμένως καθορισμένες βάσεις, συνεπάγεται το γεγονός ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές δεν θα διεξαχθούν πριν από την κανονική προθεσμία, δηλαδή το 2024», δήλωσε ο Krivokapić.

Ο Krivokapić δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα εργαστούν με ταχείς ρυθμούς για την ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομικής ευημερίας και της ασφάλειας δικαίου των πολιτών.

Δήλωσε ότι τα πολιτικά υποκείμενα που αποτελούν την κυβέρνηση και η κυβέρνηση θέτουν μορατόριουμ σε όλα τα θέματα που δεν έχουν ευρεία κοινωνική συναίνεση και διχάζουν βαθιά την κοινωνία του Μαυροβουνίου.

«Μετά την εκλογή του εισαγγελικού συμβουλίου και την ανασυγκρότηση της κυβέρνησης, η Συνέλευση θα δώσει προτεραιότητα σε όλες τις νομικές πράξεις που προτείνονται κατά τη διαδικασία από την κυβέρνηση», δήλωσε ο Krivokapić.

Όπως είπε, η κυβέρνηση θα έχει τρεις αντιπροέδρους, ενώ ο σημερινός αναπληρωτής πρωθυπουργός θα είναι ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός και όλοι οι αντιπρόεδροι θα είναι επίσης υπουργοί γραμμής.

Ο Krivokapić δήλωσε ότι, σύμφωνα με αυτές τις αρχές, η πρόταση αντιπροέδρου αποτελεί αυτόνομο δικαίωμα του πρωθυπουργού.

«Τα τμήματα που έχουν αποδειχθεί εκτεταμένα όσον αφορά τη λειτουργικότητά τους θα διαιρεθούν σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», πρόσθεσε ο Krivokapić.

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του σχηματισμού των νέων τμημάτων, θα ληφθεί μέριμνα ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτά θα έχουν τη λειτουργία της υλοποίησης της ευρωπαϊκής ατζέντας του Μαυροβουνίου το συντομότερο δυνατό.

«Οι υποψήφιοι για τους νέους υπουργούς προτείνονται από τον πρωθυπουργό μετά από διαβουλεύσεις με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη την περσινή συμφωνία μεταξύ των κατόχων των τριών εκλογικών λιστών, τις αρμοδιότητες και την ισότητα των φύλων», κατέληξε ο Krivokapić./ibna