Β -Ε: Μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, απορρίφθηκαν με ασφάλεια 26.837 τόνοι πυρομαχικών και εκρηκτικών όπλων

Β -Ε: Μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, απορρίφθηκαν με ασφάλεια 26.837 τόνοι πυρομαχικών και εκρηκτικών όπλων

Η αποστολή του ΟΑΣΕ στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη (Β -Ε) υποστήριξε την Τρίτη το Υπουργείο Άμυνας της χώρας στη διεξαγωγή της 18ης Συνόδου της Στρατηγικής Επιτροπής της Β -Ε για όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικά όπλα, ανακοίνωσε η αποστολή.

Η σύνοδος συγκέντρωσε βασικούς εκπροσώπους του Υπουργείου Άμυνας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Μικτής Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Β -Ε και διεθνείς οργανισμούς και πρεσβείες που υποστηρίζουν τη μεταρρύθμιση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Επανεξέτασαν την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην ασφαλή διάθεση πλεονασμάτων όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών όπλων (AWE) και σχεδίασαν από κοινού μελλοντικές δραστηριότητες.

«Μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου 2021, 26.837 τόνοι πυρομαχικών και εκρηκτικών όπλων απορρίφθηκαν με ασφάλεια στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη. Οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν πλέον 4.800 τόνους πλεονάζον πυρομαχικών και εκρηκτικών όπλων και 40.000 πλεονάζοντα όπλα », δήλωσε ο Sifet Podžić, υπουργός Άμυνας της Β -Ε.

Ο Podžić σημείωσε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη βελτίωση της ασφάλειας και ασφάλειας στους χώρους αποθήκευσης AWE και ευχαρίστησε τον ΟΑΣΕ, το UNDP και το EUFOR για την υποστήριξή τους μέσω της υλοποίησης των έργων SAFE-UP, EXPLODE+ και Marking Small Arms and Light Weapons, μεταξύ των υπολοίπων.

«Πριν από το 2011, η κατάσταση ασφάλειας και ασφάλειας σε χώρους αποθήκευσης πυρομαχικών και όπλων στη Β -Ε ήταν ανησυχητική» δήλωσε η Kathleen Kavalec, επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Β -Ε.

«Έχουμε πετύχει πολλά από τότε αυξάνοντας την ασφάλεια σε τέσσερις αποθηκευτικούς χώρους μέσω δύο έργων του ΟΑΣΕ, SECUP και SAFE-UP, και βοηθώντας στη δημιουργία ενός σύγχρονου εργαστηρίου δοκιμών πυρομαχικών στο TROM Doboj. Αυτά τα δύο έργα είχαν την υποστήριξη 17 κρατών -μελών του ΟΑΣΕ που επένδυσαν από κοινού περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια ευρώ σε αυτές τις προσπάθειες», πρόσθεσε ο Kavalec.

Η Kavalec σημείωσε περαιτέρω ότι η αποστολή του ΟΑΣΕ θα συνεχίσει να εργάζεται με τους εθνικούς και διεθνείς εταίρους της για να υποστηρίξει την εφαρμογή των προτεραιοτήτων ελέγχου όπλων της Β-Ε, οι οποίες περιλαμβάνουν τώρα τη μείωση των αποθεμάτων, τη βελτίωση της ασφάλειας και της ασφάλειας σε υποψήφιους χώρους αποθήκευσης πυρομαχικών και τον παροπλισμό μη μελλοντικών χώρων χρήσης.

Η αποστολή του ΟΑΣΕ στη Β -Ε έχει εντολή για ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατικής διακυβέρνησης και της ασφάλειας. Είναι ένας από τους βασικούς στρατηγικούς εταίρους του Υπουργείου Άμυνας της Β -Ε στην εφαρμογή του γενικού σχεδίου της χώρας για τη διαχείριση πυρομαχικών, όπλων και εκρηκτικών./ibna