Κύπρος: Συμφωνήθηκαν σημαντικές περιφερειακές συνεργασίες

Κύπρος: Συμφωνήθηκαν σημαντικές περιφερειακές συνεργασίες

Περιφερειακές συναντήσεις με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας κλείδωσαν για τον ερχόμενο Νοέμβριο. Η πραγματοποίηση των τετραμερών συναντήσεων κλείδωσαν στη διάρκεια των επαφών που είχε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι συναντήσεις του Νοεμβρίου που έχουν καθοριστεί είναι:

– Κύπρος, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτος

– Κύπρος, Γαλλία, Ελλάδα και Αίγυπτος

– Κύπρος, Ηνωμένες Πολιτείες, Ισραήλ και Ελλάδα

Η πραγματοποίηση των τετραμερών αυτών συναντήσεων έρχονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο σ’ ό,τι αφορά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, λαμβανομένης υπόψη τις αντιπαραθέσεις που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Γαλλίας. Παράλληλα, οι κινήσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία προσπαθεί να ανοίξει διαύλους συνεργασίας με χώρες της περιοχής και κυρίως την Αίγυπτο.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων κατά την πρόσφατη, ιστορική Διακυβερνητική Συνάντηση Κύπρου – Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και για τα επόμενα βήματα στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ομονοουσών χωρών στην ευρύτερη περιοχή. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών αποδέχθηκε πρόσκληση για να επισκεφθεί την Κύπρο πριν από το τέλος του έτους.

Ακολούθως ο Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος Λευκωσίας – Αθηνών, και να συντονίσουν τα επόμενα βήματα σε σχέση με το Κυπριακό, με ζητήματα από την ημερήσια διάταξη ΕΕ, και με τις τριμερείς συνεργασίες που Κύπρος και Ελλάδα έχουν από κοινού εγκαθιδρύσει με χώρες της ευρύτερης περιοχής./ibna